Łączna liczba wyświetleń

sobota, 21 grudnia 2013

Makowiec bez spodu z marcepanem...

Mój ulubiony, najukochańszy... Jemy go tylko raz w roku na Święta. Makowiec mojej Mamy. 
Jest cudownym makowcem bez ciasta.
Tylko mak i bakalie, to co większość w makowcu lubi. 
Mama robi go od ok. 30 lat, dostała przepis od mamy przyjaciółki i tak sobie ten przepis wędruje.
Ja dodałam kilka zmian, czyli masę marcepanową i melasę z karobu. 
Tort jest bardzo prosty do zrobienia, trzeba naprawdę się starać żeby się nie udał. Więc do dzieła!









Składniki:   750 g maku, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 1/2 kostki masła, 
                  6 jajek, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki melasy z karobu (lub 1 łyżka kakao), 
                  2 łyżki miodu lipowego, skórka z 1 pomarańczy, 100 g masy marcepanowej
                  bakalie w ilości w/g upodobań: rodzynki, orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, śliwki wędzone

Przygotowanie
Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na noc. Na drugi dzień mak należy dobrze odcisnąć (np. za pomocą
ściereczki) i zmielić dwu lub trzykrotnie. 
Pomarańczę umyj dokładnie, sparz i zetrzyj skórkę. 
Przygotuj bakalie: większe pokrój w kostkę. Migdały sparz wrzątkiem, po 15 minutach przelej zimna wodą, 
obierz i posiekaj. Orzechy włoskie posiekaj.
Oddziel białka od żółtek.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem, potem dodaj masło i ponownie utrzyj. 
Dodaj mak, bakalie, skórkę z pomarańczy, karob (lub kakao), miód i wymieszaj składniki mikserem. 
Podczas mieszania dodawaj stopniowo mąkę. Osoby uczulone na gluten mogą dodać mąkę z amarantusa.
Ubij sztywną pianę z białek i delikatniej połącz z masą makową. 
Masę wlej do tortownicy wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Tort piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.
Jeśli góra ciasta będzie piekła się zbyt szybko, zmniejsz temperaturę do 160 C i przykryj pergaminem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z piekarnika. 
Masę marcepanową rozwałkuj na okrągły placek i połóż na wierzch jeszcze ciepłego ciasta.




Smacznego !
Maja


Brak komentarzy: