Kaczka... temat, z którym powoi się zapoznaję... Zaczęłam więc od najprostszej potrawy... takiej, którą mogłam zrobić sama bez podpierania się żadnymi przepisami. W domu kaczki nigdy nie jadłam, w ogóle w rodzinie nikt jej nie podawał.
Za to Mąż często jadał w domu rodzinnym i męczył mnie kilkakrotnie o zrobienie, więc będę temat zgłębiała.
Pyszna chrupiąca skórka i delikatne, kruche mięso kaczki nie jest takie proste jak w przypadku kurczaka. Trzeba trochę bardziej się postarać.
Postawiłam na tradycyjny smak kaczki z jabłkami i majerankiem, tak jak jadał Małżonek. Ode mnie wzbogacony aromatem czosnku, żurawiny i słodyczą ciemnych winogron.
Zapraszam na moje pierwsze udka z kaczki.
Przepis na 2 porcje
Składniki: 2 kacze udka, 2 ząbki czosnku, majeranek
świeży lub suszony, sól,
2 szare lub złote renety, kiść
ciemnych (ew. różowych) winogron,
garść świeżej żurawiny błotnej, 100-150 ml sok
z jabłek
UWAGI: Jeśli udka kaczki są mrożone, rozmrażaj zostawiając
na całą noc w lodówce.
Kiedy
nie masz dostępu do świeżej żurawiny, możecie dodać domową ze słoika.
Czosnek
obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majerankiem i odrobiną soli.
Tak
przygotowanymi przyprawami natrzyj dokładnie
udka i pozostaw na ok. 2 godziny. Nagrzej piekarnik do 180 C. W tym czasie umyj
owoce, jabłka pokrój w cząstki. Ułóż udka w żaroodpornym naczyniu, na dno wlej
ok. 50 ml soku z jabłek i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę pod przykryciem,
polewając często sosem, który wytworzy się podczas pieczenia. W razie potrzeby
dolej soku z jabłek. Po godzinie zdejmij przykrycie, dodaj owoce: żurawinę,
winogrona i cząstki jabłek.
Piecz jeszcze
25-35 minut, ponownie polewając co jakiś czas sosem. Kiedy skórka będzie mocno
przyrumieniona, sprawdź czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, wyjmij potrawę z
piekarnika.
Udka podaj z
upieczonymi owocami, w towarzystwie kaszy gryczanej lub brązowego ryżu i
sałatki z buraków.
Ja podałam
tylko z buraczkami.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz