Jedyne danie, którego nauczyłam się u Taty w restauracji, do którego używałam owoców, to był kurczak z ananasem z kuchni wietnamskiej.
W końcu spróbowałam czegoś innego, zaczęłam od jabłek, potem winogrona, gruszki, śliwki... Teraz wiem, że owoce cudownie nadają wyjątkowy aromat mięsom...
Tradycyjne dania kuchni polskiej też mają wiele przepisów z owocami, a ja się tak tego bałam...
Przepis na 4 porcje
Składniki: 4 udka kurczaka bez kości
(możecie użyć mięso indyka lub zrobić roladki z piersi)
50 dag węgierki,
4 suszone pomidory,
gałązki świeżego rozmarynu,
kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Udka natrzyj solą i pieprzem. Umyte śliwki przekrój i usuń pestki. Rozłóż udka na płasko, skórką do dołu, na każdym połóż śliwkę i suszonego pomidora oraz gałązkę rozmarynu.. Zwiń mięso i zepnij wykałaczką tak żeby powstała roladka. Żaroodporną formę skrop oliwą, połóż mięso i kilka ząbków nieobranego czosnku. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. W tym czasie możesz kilka razy polać mięso wytworzonym sosem. Po tym czasie dodaj do pieczenia śliwki. Piecz jeszcze 20-30 minut, polewając sosem. Gotowe mięso podaj koniecznie ze śliwkami.
Roladki podałam z dyniowo - ziemniaczanym purée z czosnkiem.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz