Miałam ochotę na ciasto z czereśniami. Miała być prosta, krucha tarta...
Jak zwykle wyszło coś innego, przepysznego... ♥
W lodówce nadwyżki twarogu, więc szybko zmieniłam zdanie i zrobiłam sernik. Pomyślałam jeszcze o kakao i wyszło takie cudo:
(takie, że przyciągnęło do ogrodu Białko - kota sąsiadki)...
Składniki: Ciasto spód: 30 dag mąki, 15 dag masła, 5 dag cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli
Masa serowa: 750 g tłustego lub półtłustego twarogu zmielonego, 3 jajka,
2/3 szklanki cukru pudru, 3 czubate łyżki kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100-125 g mąki pszennej, ziarenka z 1/2 laski wanilii
ponadto 50-70 dag czereśni
Przygotowanie
Mąkę posiekaj z masłem i cukrem pudrem. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź min. 30 minut w lodówce.
Wydryluj czereśnie. Najlepsze będą te chrząstkowe, mocno czerwone (czarne).
Wyjmij ciasto z lodówki. Wyłóż pergaminem do pieczenia tortownicę o śr ok. 20 cm, rozwałkuj na równy placek kruche ciasto, ułóż w formie i nakłuj widelcem. Piekarnik nagrzej do 200 C. Wstaw ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg, jajka, cukier puder, kakao i mąkę ziemniaczaną zmiksuj aż powstanie gładka masa. Kiedy kruchy spód będzie upieczony ostudź go trochę. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180 C.
Przygotuj kruszonkę: masło, mąkę, ziarenka wanilii i cukier rozetrzyj między palcami, aż powstanie sypka kruszonka, w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki.
Na kruchy spód wylej masę serową, na wierzch połóż czereśnie lekko dociskając i posyp obficie kruszonką.
Sernik piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik schowaj w lodówce. Najlepszy jest po 12h. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
z miłością ...
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz