Cuda pojawiły się na I Święcie Truskawki Kaszubskiej w Gdańsku, mam nadzieje, że ta impreza będzie się rozwijać i pojawiać się cyklicznie.
Kupiłam przepyszne, kozie sery z Gospodarstwa Kaszubska Koza, szczególnie zasmakował mi wędzony.
Nie zliczę ile nalewek, ciast i innych pyszności spróbowałam. Częstowały Panie z Kół Gospodyń Wiejskich.
I wpadło mi w oko właśnie takie proste cudo... ♥
Truskawkowe masło z płatkami z chabrów... poezja smaku!
Nie pytałam jaki przepis, spróbowałam sama zrobić i wyszło.
Dziękuję za inspirację!
Składniki: 100 g miękkiego masła, 1/2 szklanki truskawek,
50 g cukru pudru, chabry
Przygotowanie
Truskawki umyj, usuń szypułki. Możesz je utrzeć z cukrem albo zmiksować również z cukrem. Miękkie masło ucieraj na wolnych obrotach miksera i po kropli dolewaj mus truskawkowy cały czas mieszając. Na koniec ucierania dodaj 1 łyżkę wrzącej wody, wymieszaj. Do masła dodaj płatki chabrów. Schłodź w lodówce.
Masełko używaj jako dodatek do chleba, gofrów, naleśników, kruchych ciasteczek... i czego zapragniesz.
Smacznego !
z miłością
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz