Śniadanie. Każdy powinien je zjeść przed wyjściem do pracy, szkoły czy gdziekolwiek.
Przez wiele lat moim śniadaniem była tylko kawa, podwójna dawka espresso.
Z czasem tą pierwszą kawę zamieniłam na kawę zbożową, a śniadania bardzo opornie wprowadzałam.
Teraz przed kawą staram się spożyć coś bardziej wartościowego.
Czasem wyciągam z lodówki kefir i pije go w biegu, a czasem mam czas żeby zmiksować pożywne śniadanie.
Te zdrowe też może być o smaku kawy. Kawy zbożowej.
Wstaję i parzę Inkę z orkiszem. Zalewam jeszcze ciepłą kawą owsiane płatki i idę suszyć włosy.
Dodaję resztę składników, miksuję i koloruję twarz odrobiną różu i maskary popijając śniadanie :)
Składniki :
2 banan, 6 łyżek płatków owsianych, 2 torebki Kawy Inka z orkiszem,
200 ml mleka krowiego lub roślinnego,
1 łyżeczka nasion chia, szczypta kardamonu, 2 łyżki domowej granoli
Przygotowanie
Kawę Inkę zalej wrzątkiem w małej filiżance. Jeszcze ciepłą kawa zalej płatki owsiane.
Poczekaj kilka minut aż płatki zmiękną. Umieść je w mikserze.
Dodaj 1 banana, mleko, chia i kardamon. Zmiksuj. Koktajl przelej do szklanki.
Drugiego banana pokrój w plastry, ułóż na wierzchu napoju. Posyp ulubioną domową granolą lub bakaliami.
Pyszny, gęsty i bardzo zdrowy koktajl.
Na kilka godzin zapewni Ci odpowiednią dawkę energii.
Smacznego !
Maja ♥
3 komentarze:
Bardzo fajny pomysł. W sumie nigdy nie wykorzystywałem kawy zbożowej inaczej niż to jest podane na opakowaniu. Dzięki :)
Mam jeszcze pudding chia ze ''zbożówką'' i lody ze zbożowej kawy, które czekają na sesje w zamrażalniku :)
Pozdrawiam
Co za pyszności i piękne fotografie!! :)
Prześlij komentarz