Jednak mało kto ogranicza się do tej wersji.
Do zrobienia pesto możesz użyć innego rodzaju oleju, orzechów, pestek, natek czy liści.
Ja uwielbiam cytrynowe pesto ze szpinaku i owe pesto z jarmużu, choć oryginalną wersję również.
Poszukując ulubionego smaku wystarczy zmienić jeden składnik.
Ten poniżej jest bardzo wyraźny w smaku za sprawą czosnku i oleju rzepakowego, ale jest też aromat bazylii.
Pesto z jarmużu
Składniki:
1 i 1/2 szklanki posiekanego jarmużu, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
5 łyżek pestek słonecznika, 1/2 ząbka czosnku*,
1/3 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
sól, czarny pieprz
* zamiast czosnku można dodać łyżeczkę skórki otartej z cytryny
Przygotowanie
Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Jarmuż umyj, osusz i posiekaj.
Czosnek wyciśnij przez praskę.
W moździerzu lub blenderze ucieraj jarmuż z bazylią, czosnkiem i pestkami słonecznika.
Pod koniec ucierania/blendowania dodawaj stopniowo olej, do uzyskania jednolitego sosu.
Przypraw do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gotowe pesto przełóż do słoiczka.
Pesto używamy do makaronu, naleśników na słono, kopytek, sałatek lub smarujemy nim ulubione pieczywo.
Spaghetti z pesto z jarmużu z karmelizowanymi pomidorami koktajlowymi |
Smacznego !
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz