Pyszne kotlety ziemniaczane z bobem, fetą i dużą ilością świeżego majeranku.
Są delikatne, ale nie dietetyczne, chyba że upieczesz je w piekarniku.
My zjadamy je z sosem tzatziki i z zieloną sałatą.
Składniki:
250 g bobu, 250 g ziemniaków, 1 jajko, 100 g sera feta,
1 cebula, sól, świeży majeranek, olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki ugotuj bez obierania. Wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę lub potraktuj tłuczkiem.
Bób ugotuj na parze, obierz i posiekaj na duże kawałki.
Na
patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj
do purée ziemniaczanego razem z jajkiem, solą i dużą ilością świeżego
majeranku.
Wymieszaj dokładnie.
Z masy formuj w dłoni małe placki, na każdym połóż kawałek fety i uformuj kotlet chowając fetę w środku.
Na rozgrzanym oleju smaż kotlety na złoty kolor obustronnie.
Podaj gorące z ulubionym dipem lub sałatą.
Uwaga: Kotlety, przed podaniem możesz odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
Smacznego !
Maja
2 komentarze:
To ja zdecydowanie bym je upiekła - mam smaka na nie :)
Cieszę się :)
Prześlij komentarz