Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Jadalne prezenty Święteczne : Słodkie przyprawy...

Kiedy chcesz dać komuś coś wyjątkowego, czego nie można kupić, coś od serca... zrób prezent własnoręcznie. Jeśli nie masz zdolności manualnych, bo i tak się zdarza lub w nie wierzysz, możesz zrobić prezent w kuchni.
Ja w tym roku zrobiłam takich prezentów mnóstwo, nie zliczę nawet.
Na pierwszym miejscu stawiam sobie przyprawy do kawy, herbaty, ciast lub ciasteczek, a nawet gorącej czekolady.
Jestem z nich bardzo dumna :)
Potem własnoręcznie robione cukierki, ozdoby z masy cukrowej i ciasteczka oraz pierniczki.
Wszystkiego nie zdążę opisać bo zamówień na ciasta nie mogę obrobić, ale choć część opiszę.
Poniżej podaje Wam przepis na dwie przyprawy, suszone jabłka z cynamonem i wanilią oraz mój sprawdzony przepis na masę solną. Z masy solnej możecie w prosty sposób zrobić dekoracje za pomocą wykrawaczek do ciastek lub innych form. Mogą służyć także jako etykietki do prezentów.









Przyprawa pomarańczowo - imbirowa
Wykorzystuje ją do gorącej czekolady, kawy, herbaty, naleśników ciastek, ciast i pierniczków, czyli do wszystkiego.

Składniki:   skórka otarta z 2 dobrze umytych pomarańczy, kawałek korzenia imbiru, 
                 1/2 szklanki miałkiego cukru trzcinowego

Przygotowanie
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Razem ze skórką z pomarańczy i cukrem umieść w blenderze. Zmiksuj, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Cukier będzie bardzo mokry więc rozłóż go na pergaminie lub ściereczce i pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksuj cukier na pył, tak żeby powstał proszek bez kryształków. Przechowuj w słoiku lub puszce w suchym miejscu.



Cukier jabłkowo - goździkowy
Cukier jest idealnym dodatkiem do herbaty lub ciasteczek.

Składniki:   2 jabłka, 20-30 goździków, 1/2 szklanki miałkiego cukru trzcinowego

Przygotowanie
Goździki dobrze utrzyj w moździerzu. Jabłka obierz i i skórkę posiekaj. Do blendera włóż skórkę jabłka, goździki i cukier. Miksuj, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Cukier będzie bardzo mokry więc rozłóż go na pergaminie lub ściereczce i pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksuj cukier na pył, tak żeby powstał proszek bez kryształków. Przechowuj w słoiku lub puszce w suchym miejscu.



Jabłka suszone z cynamonem i wanilią
Takie jabłka mogą być zwykłą przekąską, dodatkiem do kompotu wigilijnego z suszu lub do ciasta.

Składniki:   3 jabłka, cynamon w proszku, 1 laska wanilii

Przygotowanie
Jabłka umyj i wytrzyj do sucha. Pokrój w poprzek na plastry o równej grubości, ok. 2-3 mm.
Możesz wykroić gniazda nasienne lub nie. Laskę wanilii przekrój wzdłuż.
Wydłub nożem ziarenka i wymieszaj je z cynamonem. Mieszanką przypraw natrzyj delikatnie każdą stronę plastra jabłka.
Jabłka susz na kaloryferze lub w piekarniku: termoobieg 60-70°C 4-8 godzin.



Niezawodna masa solna
Masa solna do tworzenia dekoracji, ozdób choinkowych lub do etykietek prezentowych.

Składniki:   1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka soli drobnej,  
                      2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie
Obie maki i sól wsypać do miski. Dodać ciepła wodę i szybko zagnieść. Można lepić różne kształty lub na oprószonym mąką blacie rozwałkować i wykrawać foremkami co nam się podoba. Pomyśl nad odciśnięciem czegoś w masie: litery, faktury ubrań...
Nie zapomnij o dziórce na sznurek do zawieszenia
Ja swoje ozdoby suszę na kaloryferze. Możecie w 60-70°C suszyć je w piekarniku, aż stwardnieją.
Gotowe ozdoby można także pomalować.


❉❉❉  Maja  ❉❉❉


1 komentarz:

Unknown pisze...

Uwielbiam dawać takie prezenty :) W tym roku robię domowe muesli rodzince :)