Okazuje się, że kiedyś często używano gotowanych, a nie surowych jajek do kruchych ciast i ciasteczek. Długo zachowują świeżość, są bardziej delikatne i niesamowicie kruche.
Raz jadłam pizzę na kruchym cieście z gotowanych jajek, którą zrobili dziadkowie po powrocie z wakacji w Szwecji. I to całe moje doświadczenie.
Skoro zbliżają się Święta, zadbałam o kojarzące się z nimi aromaty. Do ciastek dodałam dużo włoskich orzechów, cynamon i nutę anyżu.
Z całej puszki została już ich tylko połowa...
Przepis podstawowy pochodzi z ''Kuchni Domowej'' Aliny Gniewkowskiej 1917 r.
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Składniki: 9 ugotowanych na twardo jaj, 200 g masła,
★★★★ 200 g cukru, 1 żółtko + białko do smarowania ciastek,
sok z 1 cytryny, 400 g mąki pszennej (450,405),
szczypta soli, łyżeczka cynamonu, garść posiekanych drobno włoskich orzechów
Przygotowanie
★★★★★★★
Obierz jajka, żółtka przełóż do miski.*
Utrzyj żółtka z masłem, dodaj cukier, jedno surowe żółtko, i sok z cytryny. Pod koniec ucierania dodaj przesianą mąkę, sól, cynamon, szczyptę anyżu utartego w moździerzu i orzechy. Zagnieć szybko ciasto i schłodź w lodówce. Po 30 minutach nagrzej piekarnik do 180°C.
Stolnicę lub blat oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Grubość ok. 4-5 mm.
Wykrój dowolne kształty i układaj na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem.
Jeśli nie masz foremek, możesz z ciasta zrobić gruby wałek, schłodzić, a następnie kroić w plastry.
Ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, ok. 15 minut.
*Ugotowane białka wykorzystaj do zrobienia pasty do kanapek lub sałatki.
Smacznego !
Maja ♥★
3 komentarze:
jakie pyszne ciacha!
Takiej wersji z gotowanych jaj jeszcze nigdy nie próbowała - koniecznie muszę zrobić :) wyglądają przepysznie :)
:)
Prześlij komentarz