Jaki dżem byście dodali? Mój różany wydawał mi się najbardziej godny tych smakołyków. W zeszłym roku zrobiłam tylko dwa słoiki różanego dżemu, głównie do pączków... , ale pączków było tylko te ciastka i tort różany, na który może kiedyś podam przepis...
Inną wersję tego przepisu znajdziecie TUTAJ
Konfitura różana TUTAJ
Składniki: 200 g masła, 160 g kleiku kukurydzianego (paczka), 3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego, 1/2 szklanki miałkiego cukru trzcinowego
24 szt dużych suszonych daktyli,
Przygotowanie:
Daktyle zmiksuj na miazgę w blenderze. Miękkie masło
utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i wymieszaj. Do masy dodaj kleik
kukurydziany, proszek do pieczenia. Przekrój wzdłuż laskę wanilii i
wydłub z niej wszystkie ziarenka, dodaj do pozostałych składników.
Połącz składniki, tworząc jednolitą masę. Na koniec masę wymieszaj z
daktylową miazgą. Nagrzej piekarnik do 180 C. Na blasze połóż pergamin do
pieczenia. Z ciasta uformuj równe kulki, ok. 20 szt. W każdej kulce
zrób spore wgłębienie i napełnij je konfiturą różaną.
Ciastka piecz 15-20 minut na złoty kolor. Pozostaw do wystudzenia na blasze.
Smacznego !
Maja ♥
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz