Czasem nie dodajemy proszku do pieczenia, zamieniamy masło na olej kokosowy, część kleiku na popping z amarantusa lub mielone migdały czy orzechy.
A tu z krówkami...
Przepis na ok. 20 ciastek
Składniki: 200 g masła, 160 g kleiku ryżowego (paczka), 3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego, 3/4 szklanki miałkiego cukru trzcinowego
1/2 szklanki poppingu z amarantusa, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1/4 łyżeczki cynamonu,
''krówki'' (ok.10-12 szt.)
Przygotowanie:
Miękkie masło
utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i wymieszaj. Do masy dodaj kleik
kukurydziany,popping
i proszek do pieczenia. Umyj pomarańcze i zetrzyj z niej skórkę, razem z cynamonem dodaj do pozostałych składników.
Połącz składniki, tworząc jednolitą masę. Nagrzej piekarnik do 180 C. Na blasze połóż pergamin do
pieczenia. Z ciasta uformuj równe kulki, ok. 20 szt. W każdą kulkę wciśnij pół krówki.
Ciastka piecz 15-20 minut na złoty kolor. Pozostaw do wystudzenia na blasze.
Smacznego !
Maja ♥
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz