Zielony makaron, dynia, bakłażan... musiały skomponować pyszne danie. Do tego świeża marchewka, pestki słonecznika i dobrej jakości oliwa. Wszystko doprawione czosnkiem, szałwią i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z warzywami to zawsze dobry pomysł!
1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, garść pestek słonecznika,
pęczek świeżej szałwii, natka, pieprz, sól, oliwa EV
Przygotowanie
Umyty i osuszony bakłażan pokrój w kostkę, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Puści sok i pozbędzie się goryczki.
Wstaw wodę na makaron. Dynię pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, a czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj odsączony bakłażan.
Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaron.
Kiedy bakłażan będzie już podduszony dodaj dynię, dużą ilość posiekanej, świeżej szałwii.
Przypraw warzywa solą i świeżo mielonym pieprzem.
Marchewkę umyj, obierz i za pomocą obieraczki do warzyw zeskrob wzdłuż cienkie plasterki.
Gotowy makaron odcedź, rozłóż na talerze. Na wierzch dodaj duszone warzywa,
plasterki marchewki i pestki słonecznika. Wierzch posyp świeżą szałwią i natką.
Smacznego !
Maja ♥
2 komentarze:
Cudowny jest ten przepis (:
Dziękuję!
Prześlij komentarz