''Mamo, a z awokado można coś na słodko zrobić?''
No to jest na słodko awokado.
Składniki: 2 dojrzałe awokado,
2 limonki,
125 g serka mascarpone,
2 płaskie łyżki żelatyny,
2 białka z jajek,
1/4 szklanki trzcinowego cukru pudru,
mleko lub śmietanka 50 ml,
truskawki
Przygotowanie
Limonki umyj i zetrzyj z nich skórkę. Przekrój na pół i wyciśnij z nich sok.
Awokado obierz, wykrój pestkę i zmiksuj miąższ, razem z sokiem z limonek.
Żelatynę zalej 50 ml śmietanki lub mleka, odstaw na 15 minut.
Po tym czasie podgrzewaj do rozpuszczenia, nie gotuj.
Poczekaj, aż żelatyna lekko przestygnie. Mus z awokado wymieszaj z mascarpone i skórką z limonki oraz ostudzoną żelatyną.
Na koniec z białek i cukru pudru ubij sztywną pianę, dodaj do musu, wymieszaj delikatnie i rozlej do naczyń.
Udekoruj skórką z limonki i truskawkami koniecznie!
Możesz z truskawek zrobić do musu sos i polać przed podaniem.
Wstaw do lodówki na min. 2-3godziny.
Smacznego !
Maja ♥
2 komentarze:
To musi być strasznie smaczne. Przy kolejnym awokado wypróbuję na słodko. Wczoraj zjadłam ostatnie :)
Ściskam
Jest smaczne, ale koniecznie z truskawkami lub sosem z truskawek :)
Ściskam
Prześlij komentarz