Śledzie z czosnkiem? Tak. Może to dziwne połączenie, ale kto nie jadł niech spróbuje.
Kiedyś z bratem moim kochanym wynaleźliśmy taki przepis na śledzie z majerankiem i czosnkiem. Wszyscy sie zajadali. Były naprawdę pyszne. Nawet dla tych którzy lubią tylko tradycyjne smaki.
Teraz wykorzystałam pomysł i zrobiłam śledzie w oleju z czosnkiem, suszoną bazylią i suszonymi pomidorami.
Wyszły cudownie.
Jak to nazwać? śledź po włosku ?! :)
Składniki: 1/2 kg solonych filetów śledzia, 2 ząbki czosnku,
suszone pomidory (w oleju lub suche),
suszona bazylia, pieprz, olej roślinny
Przygotowanie
W zależności od zasolenia śledzi, namocz je w zimnej wodzie na 1-2 godziny. Śledzi czasem nie trzeba moczyć w ogóle, wszystko zależy od smaku i upodobań.
Pomidory pokrój w kostkę.
W misce lub słoiku układaj odsączone i pokrojone śledzie warstwami, każdą przyprawiając bazylią i pieprzem dodając pomidory i wycisnięty przez praskę czosnek. Zalej śledzie olejem.
Tak przygotowane śledzie schowaj do lodówki na kilka godzin. Najlepsze będą po 48h.
Smacznego !
Maja ♥
3 komentarze:
Ciekawe nowe jak dla mnie wydanie śledzi, z chęcią bym spróbowałam bo suszone pomidory ubóstwiam :D
Zaryzykowałam i się udało :) Polecam.
A gdzie czosnek zapowiedziany w tytule tego przepisu ?
Prześlij komentarz