Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 11 marca 2014

Kotlety z brązowego ryżu, cielęciny i dyni z cynamonem...


Pomysł na kotlety ryżowe wpadł podczas wielkiego głodu, kiedy mięsa mielonego miałam tylko na jeden kotlet, a głodnych było więcej niż tylko ja :)
W lodówce miałam ugotowany brązowy ryż z dnia poprzedniego. U mnie to częste, gotuje zawsze ryż lub kaszę w większej ilości i trzymam w lodówce, żeby rano szybko przygotować lunch do pracy.
Wymieszałam ryż z mięsem w proporcji 4:1, dodałam startą dynię, natkę, cebulę i gotowe. Wyszły przepyszne kotlety.
Tak mi zasmakowały, że zrobiłam je ponownie, aby podzielić się z Wami tym przepisem.







Składniki:   100 g mięso mielone cielęce, 400 g ugotowanego, brązowego ryżu,
                  100 g grubo tartej dyni*, 1 czerwona cebula, bułka tarta razowa 3-4 łyżki,
                  1 jajko, natka pietruszki, cynamon, sól, pieprz, oliwa

*Dynię możecie z powodzeniem zastąpić marchewką.

Tak naprawdę to wszystko odmierzałam garściami i mniej więcej opisałam gramaturę, żeby pokazać proporcje :)

Przygotowanie
Mięso włóż do miski i dokładnie wymieszaj z ryżem. Dodaj tartą dynię, posiekaną drobno czerwoną cebulę i jajko. Przypraw solą, cynamonem i odrobiną czarnego pieprzu. Dorzuć porządna dawkę natki i trochę tartej bułki razowej. Dokładnie wymieszaj składniki.
Kotlety smaż po 2-3 minuty z obu stron na rozgrzanej patelni z użyciem niewielkiej ilości oliwy.
Możesz je również upiec  w żaroodpornym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 180C, ok 20 minut.
Podaj z lekką sałatą.


Smacznego !
Maja


1 komentarz:

Kulinarne Inspiracje pisze...

ojej aż zgłodniałam!