Uwielbiam pizzę, szczególnie domową. Wtedy nakładam na nią co wleci pod rękę... oczywiście z rozsądkiem.
Na pomysł pizzy z kurkami wpadłam już jakiś czas temu, pomyślałam że będą cudownie smakowały z suszonymi pomidorami, do tego rozmaryn ... ♥
Bardzo aromatyczna, domowa pizza, idealna na wczesnojesienny obiad lub piknik...
Pyszna również na zimno.
Kurki jeszcze w lesie i w sprzedaży więc musicie koniecznie spróbować w weekend tej pizzy !!!
Kurki olbrzymy znalezione podczas ogniska w lesie fot. Anna ''Siano'' Mehring |
foto: poważnieszczęśliwa
Przepis na 4-5 sztuk mini lub 1 dużą
Składniki: 350 g mąki pszennej, 4 łyżki maki kukurydzianej,
30 g drożdży, 4 łyżki oliwy, 200 ml letniej wody,
oliwa, sól,
250-300 g suszonych pomidorów, 2 szklanki oczyszczonych kurek *,
2 kulki sera mozzarella, 1 czerwona cebula, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
2 łyżki masła
świeży rozmaryn i oregano, sól, pieprz
Przygotowanie
Obie mąki przesiej do miski. W środku kopczyka uformuj wgłębienie i pokrusz w nie drożdże, dodaj oliwę i 1/4 łyżeczki soli. Następnie dodaj wodę i wyrób rękami gładkie ciasto.
Po wyrobieniu ciasto oprósz mąką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywając czystą ściereczką.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C i przygotuj farsz:
oczyszczone kurki podduś na maśle ok 2-3 minuty. Posól i popieprz. Suszone pomidory wyjmij z oliwy, odsącz i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Ser mozzarella również pokrój w plastry.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4-5 części. Z każdej kulki uformuj placek o grubości 0,5 cm.
Ułóż je na wysmarowanej oliwą lub wyłożonej pergaminem blaszce. Na pizze nałóż przecier pomidorowy, posyp oregano. Następnie ułóż pojedyncze krążki cebuli, suszone pomidory, kurki i ser mozzarella.
Na wierzch ułóż zioła.
Do tego przepisu będzie również pasował wędzony boczek lub szynka. Możecie też dodać pikanterii używając w tym celu papryczek chili.
* czyszczenie kurek TUTAJ
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz