Łączna liczba wyświetleń

środa, 12 września 2012

Idealne naleśniki...



Nie ma chyba osób, które by nie lubiły jeść naleśników, gorzej z ich smażeniem...

Czy smażenie naleśników to wielka sztuka?
Niektórzy zapewne odpowiedzą: TAK.
Ale jeśli ma się odpowiedni przepis i zachowa się proporcje wyjdą każdemu.
Pamiętać należy również o dobrej patelni i o tym żeby była dobrze rozgrzana zanim nałożymy na nią ciasto.
Najważniejsze to się nie zniechęcać... po pierwszej próbie na pewno zostaniecie mistrzami...

Przepisów na naleśniki jest pewnie tyle co osób, które je robi... są też różne rodzaje.
Bardzo lubiłam te, które latem dość często piekł nasz dziadek Adam.
Pamiętam jak podkradaliśmy je gorące z talerza nie czekając na obiad ...
Niestety nie znam tego przepisu, ale podam Wam mój sprawdzony od lat.
Delikatne, z ''koronką'' na brzegach naleśniki na słodko ...












Składniki:   200 g mąki pszennej typ 500 (zwana również Wrocławską),
                  2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła, 250 ml mleka,
                  250 ml wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej,
                  1 łyżka cukru, sól, masło do smażenia, olej
              
Przygotowanie
Mąkę, mleko i wodę ubij trzepaczką, tak żeby powstało gładkie ciasto bez grudek. Następnie dodaj jajka, 2 łyżki sklarowanego masła, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj składniki tak by powstało gładkie, płynne i jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstaw na 1 godzinę. To ważne, a często o tym zapominamy.
Po upływie tego czasu rozgrzej patelnię i smaruj masłem dodając kilka kropel oleju, żeby masło się nie przypaliło. Oczywiście dla ułatwienia możecie naleśniki smażyć tylko na oleju, ale pozbawicie je wyjątkowego aromatu.
Smaż z obu stron cienkie naleśniki, przed każdym następnym nałożeniem ciasta smaruj patelnię masłem lub olejem.

Gotowe naleśniki podawaj z ulubioną konfiturą, dżemem, twarogiem na słodko.
Przepisy na pyszne owocowe przetwory TUTAJ

Smacznego !






Brak komentarzy: