Oczywiście każdy również lubi jajecznicę z kurkami lub delikatną zupę.
Uwielbiam krem z kurek z grzankami i parmezanem, ale dziś chciałam zrobić inną zupę. Taki lekki bulion z kurkami i ziemniakami z aromatem rozmarynu. Może rozmaryn ma przewagę nad grzybami w tej zupie, ale jestem bardzo zadowolona z końcowego efektu. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje mój sposób na zupę z kurek ... ♥
foto: poważnieszczęśliwa
Przepis na 2 porcje
Składniki: 1 szklanka kurek (lub więcej w/g uznania),
młoda włoszczyzna : 2 marchewki, 1 seler, 1 por, 1 pietruszka,
3 małe ziemniaki, 1 ząbek czosnku,
1-2 gałązki rozmarynu, sól, pieprz,
gęsta śmietana 22% (lub inna śmietana do zup),
1 łyżka masła,
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Kurki dokładnie oczyść - patrz TUTAJ. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i ziemniaki pokrój w cienkie plastry. W dużym garnku zagotuj ok.1 litr wody. Do wrzącej wody wrzuć warzywa. Lekko posól, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku oraz rozmaryn. Bulion gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie rozgrzej patelnię i na 1 łyżce masła podduś kurki. Nie dłużej niż 1-2 minuty, żeby delikatnie wydobyć z nich aromat. Kiedy warzywa w zupie będa już ugotowane, wyjmij z zupy seler, por i pietruszkę i dodaj podduszone kurki. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj ok. 3-4 minuty.
Podawaj ze śmietaną i natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz