Te lody wyszły mi chyba najlepiej, choć na początku żałowałam, że podczas eksperymentowania, zamiast mleka skondensowanego niesłodzonego dodałam te słodzone...
Wydawały mi się za słodkie, ale po wyjęciu z zamrażalnika okazało się, że są po wprost idealne...♥
Po za cudownym smakiem, mają kremową konsystencję, są miękkie i łatwo można je uformować od razu po wyjęciu z zamrażarki.
Ponadto są bardzo proste w przygotowaniu.
Jeśli chcecie możecie dodać mleko niesłodzone (mniej kalorii), ale po co?! ♥
Przecież lody jemy właśnie dlatego, że są słodkie ..., uwierzcie mi te są przepyszne ...
Więcej moich przepisów na pyszne lody TUTAJ
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 1 puszka (400g) zagęszczonego słodzonego mleka 8%
lub 400 g zagęszczonego niesłodzonego mleka 7,5%,
400 g śmietany 36 % do deserów, najlepsza jak tutaj,
po 1 szklance owoców leśnych ( jeżyny, maliny, poziomki),
1/2 szklanki cukru pudru (jeśli wybierasz mleko niesłodzone)
Przygotowanie
Owoce opłucz pod bieżącą wodą delikatnie i odsącz.
Włóż je do garnka i wstaw na wolny ogień. Mieszając podgrzewaj owoce tak by puściły sok i zmiękły, ale nie gotuj, żeby nie straciły aromatu. Podgrzane owoce przetrzyj przez sito do miski.
Resztek owoców nie wyrzucaj, możesz zrobić z nich kisiel domowy lub zamrozić jako dodatek do szarlotki lub innego ciasta.
Do przecieru owocowego dodaj cukier puder, jeśli dajesz mleko niesłodzone.
Dodaj teraz śmietanę i dokładnie wymieszaj trzepaczką kuchenną lub mikserem.
Na koniec dodaj mleko słodzone lub niesłodzone i ponownie wymieszaj.
Lody przełóż do pojemnika lub foremek i wstaw do zamrażalnika.
Uwaga! Tych lodów nie trzeba mieszać w trakcie zamrażania, jak w moich innych przepisach, a i tak wychodzą świetne.
Pamiętajcie też, że lody owocowe można robić również z mrożonych owoców.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz