Było już dosyć późno... po długotrwałym czyszczeniu kurek, nie miałam już ochoty na długie gotowanie, ale chęć na kurki jak najbardziej. Pomyślałam o szybkim daniu z patelni, ale same kurki to za mało. Pomyślałam, że mogą się dobrze skomponować z fasolką i marchewką, idealne danie na lekką kolację.
Z dodatkiem ziół ta przekąska jest idealnym dodatkiem do ryżu, mięsa lub nawet makaronu. Oczywiście możecie zjeść ją bez dodatków ... ♥
Danie z patelni ma wiele zalet. Jest proste i szybkie do przygotowania, krótko się gotuje, dzięki czemu warzywa nie tracą wszystkich swoich wartości odżywczych i smakuje wybornie ... ♥
Większość ludzi ma tendencje do zbyt długiego gotowania, bądź nawet rozgotowywania warzyw czy mięsa.
Pamiętajcie, że zbyt długie gotowanie potraw zabiera z nich witaminy, mikroelementy a często też smak.
Takie danie z patelni robi się w 4-5 minut. Zachęcam Was do komponowania swoich własnych dań, będziecie mieli więcej czasu dla siebie i więcej zdrowia na talerzu.
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 25 dag kurek, 25 dag zielonej fasolki szparagowej,
2 marchewki,
kilka ząbków czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz,
masło
Przygotowanie
Fasolkę umyj, odetnij końce i podgotuj delikatnie w osolonym wrzątku lub na parze. Nie gotuj zbyt długo żeby nie straciła koloru i nie rozpadła się, ponieważ jeszcze będzie duszona na patelni.
Kurki oczyść, umyj. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w słupki.
Na patelni stop masło, wrzuć kurki oraz warzywa i ząbki czosnku w skórce. Podduś kilka minut, mieszając co chwilę delikatnie lub podrzucając na patelni.
Pod koniec przypraw solą i pieprzem.
Danie przed podaniem posyp natką.
Podaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ryżu lub makaronu.
Smacznego !
2 komentarze:
Przepraszam, ale umyte i surowe kurki nie są wcale takie smaczne....
Coś z tym przepisem nie wyszło - same duszone warzywa.
Witam! Dziękuje za uwagę, już poprawiłam, zabrakło 2 wyrazów.
Pozdrawiam
Prześlij komentarz