Szybki i łatwy przepis na pyszne babeczki. Mój sprawdzony od lat, kiedy nie mam czasu na wielkie pichcenie.
Sposobów na masę budyniowa jest wiele, ale kiedy ma się ograniczoną ilość czasu i składników, warto wykorzystać ten przepis.
Co do kruchych spodów... macie kilka możliwości. Możecie upiec je wcześniej w większej ilości i przechowywać w puszce na ciastka nawet miesiąc, wyciągając i nadziewając kiedy tylko najdzie Was ochota ... ♥
Można też kupić gotowe w sklepie, jeśli naprawdę macie mało czasu.
Jednak zachęcam do ich upieczenia, zawsze to pewne składniki i gwarancja świeżości, choć sama kilka razy korzystałam z gotowców.
Nadzienie z serka mascarpone TUTAJ
Inne przepisy z kruchym ciastem TUTAJ
Składniki: ciasto: 20 dag maki krupczatki (ew. tortowa), 10 dag zimnego masła,
8 dag cukru pudru, 2 żółtka, cukier waniliowy, sól
krem: 1 budyń malinowy lub waniliowy, 300 ml mleka,
1/2 kostki masła,
do przybrania maliny i borówka amerykańska
Przygotowanie
Na stolnicy posiekaj zimne masło z przesianą mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodaj żółtko oraz szczyptę soli, zagnieć szybko ciasto. Ciasto będzie najlepsze jeśli będziemy je możliwie najkrócej zagniatać. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 1h.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Formy na babeczki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, wykrawaj z niego koła trochę większe od foremek, np. za pomocą kubka.
Wyklej ciastem foremki i nakłuj widelcem spody ciasta, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, powinny mieć złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika ciastka, studź w foremkach.
Przygotuj krem.
Zrób budyń zgodnie z opisem na opakowaniu zmieniając ilość mleka z 500 na 300 ml. Kiedy budyń będzie gotowy odstaw do całkowitego wystudzenia. Masło utrzyj i dodawaj po łyżce zimnego budynku nie przerywając uciekają. Kremem budyniowym nadziej babeczki za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Na wierzch ułóż owoce. Gotowe babeczki wstaw do lodówki na min. 2-3 godziny.
Jeśli chcecie żeby babeczki zachowały ładny wygląd na dłużej, możecie z wierzchu, za pomocą pędzelka posmarować je tężejącą galaretką. Najlepiej, jak do przygotowania galaretki użyjecie mniej wody niż w przepisie na opakowaniu.
Smacznego !
Sposobów na masę budyniowa jest wiele, ale kiedy ma się ograniczoną ilość czasu i składników, warto wykorzystać ten przepis.
Co do kruchych spodów... macie kilka możliwości. Możecie upiec je wcześniej w większej ilości i przechowywać w puszce na ciastka nawet miesiąc, wyciągając i nadziewając kiedy tylko najdzie Was ochota ... ♥
Można też kupić gotowe w sklepie, jeśli naprawdę macie mało czasu.
Jednak zachęcam do ich upieczenia, zawsze to pewne składniki i gwarancja świeżości, choć sama kilka razy korzystałam z gotowców.
Nadzienie z serka mascarpone TUTAJ
Inne przepisy z kruchym ciastem TUTAJ
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: ciasto: 20 dag maki krupczatki (ew. tortowa), 10 dag zimnego masła,
8 dag cukru pudru, 2 żółtka, cukier waniliowy, sól
krem: 1 budyń malinowy lub waniliowy, 300 ml mleka,
1/2 kostki masła,
do przybrania maliny i borówka amerykańska
Przygotowanie
Na stolnicy posiekaj zimne masło z przesianą mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodaj żółtko oraz szczyptę soli, zagnieć szybko ciasto. Ciasto będzie najlepsze jeśli będziemy je możliwie najkrócej zagniatać. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 1h.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Formy na babeczki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, wykrawaj z niego koła trochę większe od foremek, np. za pomocą kubka.
Wyklej ciastem foremki i nakłuj widelcem spody ciasta, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, powinny mieć złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika ciastka, studź w foremkach.
Przygotuj krem.
Zrób budyń zgodnie z opisem na opakowaniu zmieniając ilość mleka z 500 na 300 ml. Kiedy budyń będzie gotowy odstaw do całkowitego wystudzenia. Masło utrzyj i dodawaj po łyżce zimnego budynku nie przerywając uciekają. Kremem budyniowym nadziej babeczki za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Na wierzch ułóż owoce. Gotowe babeczki wstaw do lodówki na min. 2-3 godziny.
Jeśli chcecie żeby babeczki zachowały ładny wygląd na dłużej, możecie z wierzchu, za pomocą pędzelka posmarować je tężejącą galaretką. Najlepiej, jak do przygotowania galaretki użyjecie mniej wody niż w przepisie na opakowaniu.
Smacznego !
10 komentarzy:
Bardzo fajna "babeczka" z Ciebie:) Właśnie próbuję Twój przepis a jestem nowicjuszką, mam nadzieję, że się uda:) dam znać
To jest jeden z najprostszych przepisów, sprawdzony w moim domu od lat, więc na pewno się uda... :)
no i się udało:) dziękuję ślicznie:)
ile babeczek wychodzi z tego przepisu? :)
Wychodzi około 10-15 babeczek...
Witam.Robilam ciasto wedlug Pani przepisu.Nie wiem czy cos zle zrobilam-moje ciasto strasznie sie kleilo,nie moglam go zagniesc:-(
Witam, wszytko zależy od użytego masła i mąki. Jeśli się za mocno klei, podsypujemy odrobina mąki. Pamiętając że ciasto kruche nie lubi długiego zagniatania. Trzeba to zrobić szybko. Jeśli natomiast wydaje sie za kruche i nie chce się skleić zawsze dodajemy odrobinę lodowatej wody.
Pozdrawiam
Witam, moje babeczki niestety nie wyszły :(((
Ciasto kruche ześlizgiwało się z moich sylikonowych foremek , robiło się płaskie, w piekarniku zjeżdżało w dół i babeczki to same spody :(
Niestety nie pochwalę się nimi przed rodziną w Święta :(
Oj pyszności :D zjadłabym takie pyszności
Ciasto, żeby nie zjeżdżało musi być dobrze schłodzone i piekarnik mocno nagrzany.
Prześlij komentarz