Kolejny przepis na pyszne tartaletki...
Cudownie kruche ciasto, serowe nadzienie z aromatem pomarańczy i letnie owoce ... ♥
Tym razem wypełniłam je masą z sera ricotta. Masę zapiekłam razem z kruchym ciastem.
Przepis możesz zrobić na swój sposób, dodając do masy serowej, zamiast pomarańczy np.cytrynę, wanilię lub... migdały.
Przepis na 2 tartaletki o śr. 12 cm lub 4 mniejsze.
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki (ew. tortowa), 10 dag masła,
1/4 szklanki cukru pudru, 1 żółtko
1 opakowanie cukru wanilinowego, sól
krem: 25 dag sera ricotta, 2 jajka, 10 dag cukru pudru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy, soku z 1/2 pomarańczy
1 szklanka letnich owoców: truskawki, porzeczki, jagody lub borówka amerykańska
Przygotowanie
Na stolnicy posiekaj zimne masło z przesianą mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodaj żółtko oraz szczyptę soli, zagnieć szybko ciasto. Ciasto będzie najlepsze jeśli będziemy je możliwie najkrócej zagniatać. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 1h.
Nagrzej piekarnik do 170°C. Formy na tartaletki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grube placki. Wyklej ciastem foremki i nakłuj widelcem ciasto, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia.
Przygotuj krem: Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę, dodając szczyptę soli. W drugim naczyniu utrzyj żółtka z cukrem pudrem, dodaj skórkę i 5 łyżek soku z pomarańczy oraz ser ricotta. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z masą serową.
Masę rozłóż do wyklejonych kruchym ciastem foremek.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjmij tartaletki z piekarnika i poczekaj aż ostygną w foremkach.
Owoce umyj, wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru pudru i resztą soku z pomarańczy.
Tak przygotowane owoce nałóż na ostygnięte tartaletki.
Tartaletki bez owoców, po upieczeniu możesz przechowywać w lodówce do dnia następnego.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz