Znudziły Wam się tradycyjne małosolne...?! Mało prawdopodobne ... ♥, ale jeśli chcecie spróbować ich w innym wydaniu polecam swój nowy przepis.
Do pomysłu zainspirował mnie Kaszubski sposób na ogórki w zalewie octowej.
Małosolne z papryką ... ♥
Spróbowałam kilka dni temu i robię je już 3 raz..., wczoraj poszłam dalej dodając świeżą papryczkę chili... Wersja dla tych, którzy lubią na ostro. Ja nie do końca, ale chciałam spróbować, są niezłe...
TUTAJ tradycyjny przepis na małosolne.
Składniki: 1 kg ogórków gruntowych,
1 zestaw do kiszenia (czyli koper, liść chrzanu, korzeń chrzanu, czosnek),
2 czerwone papryki,
1 litr wody, 1,5 łyżki soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej)
Naczynie: najlepszy jest gliniany garnek, ale równie dobrze może być
duży słój, głęboka, wąska miska
lub wiaderko z tworzywa sztucznego.
Przygotowanie
Ogórki dokładnie umyć. Koperek, chrzan i liść również. W naczyniu ułożyć na dnie połowę
kopru, połowę czosnku, chrzan i liść.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
Następnie układamy ciasno ogórki, na przemian z papryką, wciskając na siłę. Na wierzch kładziemy resztę koperku i czosnku.
Wodę gotujemy, mieszamy z solą dokładnie do rozpuszczenia. Słonym wrzątkiem
zalewamy ogórki. Przykrywamy talerzykiem i dociskamy dużym
kamieniem (ew. słoikiem z wodą). Musimy ogórki obciążyć żeby się
ukisiły.
Ogórki są gotowe po ok. 12-24h, zależy jak kto lubi.
Uwaga! Papryki nie wyrzucajcie, świetnie się nadaje do sałatek.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz