Wszystkim zasmakowała, a najbardziej mi, wiec robię ją często ... ♥
Jak wspomniałam świetnie nadaje się jako dodatek do grillowanego mięsa lub po prostu na piknik czy do pracy.
Ze względu na to, że zawiera tylko młode warzywa, nie jest zbyt kaloryczna, tylko ten majonez... ale jest taka pyszna ... ♥
Majonez możecie zastąpić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym i kalorii mniej...
Tą sałatkę możecie również zrobić zimą, używając starych ziemniaków, ogórków kiszonych i pora.
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 50 dag młodych małych ziemniaków, 1 pęczek rzodkiewek,
1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku, 3-4 ogórki małosolne,
2-3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka dobrej musztardy, sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. W garnku zagotuj wodę, posól. Ziemniaki wrzuć do wrzącej wody i gotuj do miękkości, jakieś 10-15 minut. Nie mogą się rozgotować, bo znikną w sałatce. Ugotowane ziemniaki odcedź i odparuj. W zależności od wielkości ziemniaków do sałatki dodaj całe, połówki lub talarki. Rzodkiewkę umyj i pokrój w talarki. Ogórki w kostkę lub plasterki. Posiekaj koperek i szczypiorek. Wymieszaj majonez lub jogurt z musztardą, i połącz wszystkie składniki. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz