Ja uwielbiam połączenie słodkiego, kruchego ciasta i kwaśnego rabarbaru.
Oczywiście do ciasta możecie dodać inne owoce: truskawki, jabłka, pyszne jest również ze śliwkami,
...ale jeśli nie jedliście nigdy z rabarbarem musicie spróbować.
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 50 dag rabarbaru, 40 dag mąki pszennej (może być krupczatka),
3 żółtka, 1 szklanka cukru, 20 dag masła,
3 łyżki gęstej śmietany 12-18%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z 4 łyżkami cukru, odstaw. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło i posiekaj z mąką. Śmietanę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do mąki wraz z jajkami i cukrem, wyrób elastyczne ciasto. Możesz schłodzić przez 30 minut w lodówce, będzie bardziej kruche.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę na ciasto wyłóż pergaminem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkuj, połóż na dnie. Podpiecz 10 minut. Rabarbar odsącz z nadmiaru soku, wyłóż na podpieczony spód. Przykryj resztą ciasta, robiąc małe placuszki i kładąc je obok siebie. Piecz 30 minut.
Po wyjęciu, jeszcze ciepłe ciasto posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz