Rzodkiewki są bardzo zdrowe! Dzięki witaminom i składnikom mineralnym jakie zawierają są krwiotwórcze, wiec chrupcie je!
Są również mało kaloryczne, wiec bez obaw w dużych ilościach.
Dziś jednak podzielę się z Wami trochę innym sposobem na to warzywo...
Kolor tej potrawy jest tak radosny i wiosenny, że ciężko jej się oprzeć ... ♥
Do tego pyszne jako samodzielne danie lub dodatek do sałaty, mięsa.
Ja zjadam to prosto z patelni lub dodaję do sałaty.
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 1/2 kg młodych małych ziemniaków, 1 pęczek rzodkiewek,
1 pęczek szczypiorku lub dymki,
2 łyżki masła, oliwa, sól, pieprz.
ew. kilka ząbków czosnku
Przygotowanie
Ziemniaki umyć (nie obierać), pokroić na ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Ugotować. Rzodkiewki umyć i przekroić na pół. Szczypiorek lub dymkę posiekać. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzucić ziemniaki i podsmażyć na złoto. Jeśli lubicie, razem z ziemniakami możecie dodać kilka ząbków młodego czosnku. Kiedy ziemniaczki będą rumiane, wrzucić rzodkiewkę i chwilę podsmażyć, tak żeby rzodkiewka się lekko odbarwiła i zmiękła. Pod sam koniec smażenia dodajemy szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy i wyłączamy. Posypcie świeżym koperkiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz