Kiedy na drzewach jeszcze pąki, możemy zrobić pyszne małosolne z minimalną ilością dodatków ... ♥
Ja ogórki zalewam wrzątkiem wieczorem, a rano już sięgam po nie przed pierwszą kawą...
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, 2 pęczki młodego koperku,
1/2 główki młodego czosnku, kawałek korzenia chrzanu,
1 litr wody, 1,5 łyżki soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej)
Naczynie: najlepszy jest gliniany garnek, ale równie dobrze może być duży słój, głęboka, wąska miska lub
wiaderko z tworzywa sztucznego
Przygotowanie
Ogórki dokładnie umyć. Koperek również. W naczyniu ułożyć na dnie pęczek kopru, połowę czosnku i chrzan. Jeśli nie macie chrzanu, nie przejmujcie się i tak będą pyszne.
Następnie układamy ciasno ogórki, wciskając na siłę. Na wierzch kładziemy resztę koperku i czosnku.
Wodę gotujemy, mieszamy z solą dokładnie do rozpuszczenia. Wrzątkiem zalewamy ogórki. przykrywamy małym talerzykiem i dociskamy dużym kamieniem (ew. słoikiem z wodą). Musimy ogórki obciążyć żeby się ukisiły.
Jeśli chodzi o proporcje wody i soli to jest to dosyć kłopotliwe, ponieważ każda sól inaczej działa. Proponuję żeby było to 1,5 płaskiej, dużej łyżki na 1 litr wody. Możecie jednak dać 1łyżkę soli. Jeśli ogórki będą za mało słone, dodacie pozostałą część soli potem, oczywiście rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Kiedy sezon letni zacznie już się na dobre dodajcie umyte: liść chrzanu, kwiatostan kopry, liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz