Delikatna jagnięcina z dodatkiem ostrych i aromatycznych przypraw, które wspólnie tworzą niezwykły smak potrawy...
Dla tych którzy nie jadają jagnięciny, może być wersja z wieprzowiną, np.szynka.
Ilość chili i czosnku można zwiększyć lub zmniejszyć w/g upodobań.
Przepis na 2 osoby
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 400 g jagnięciny, 1 szklanka jogurtu, 1/2 łyżeczki kurkumy,
1 mała cukinia, 1 czerwona cebula, 1 papryczka chili,
2-3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru,
2 kawałki kory cynamonu (1-2 łyżeczki cynamonu w proszku),
5 goździków, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, olej,
świeża kolendra
Przygotowanie
Mięso kroimy, zalewamy jogurtem z dodatkiem kurkumy i soli. Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Czosnek, chili i cebulę siekamy drobno. W garnku, na niewielkiej ilości oleju podduszamy cebulę. Dodajemy czosnek, imbir oraz chili. Chwilę podsmażamy, wrzucamy mięso z jogurtem, w którym się marynowało. Mieszamy, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Korę cynamonu, goździki i pieprz ubijamy w moździerzu. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy przyprawy, cukinię i dusimy jeszcze ok.10-15 minut. Gotowy gulasz podajemy z ryżem lub białym pieczywem, posypany świeżymi liśćmi kolendry.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz