Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 4 lutego 2016

Szybkie pączki serowe: cytrynowe lub cynamonowo - pomarańczowe


Pieczenie pączków przed pracą to może nie najlepszy pomysł. Wszędzie mam ślady lukru i pachnę jakbym pół nocy w piekarni spędziła.
Wy jednak możecie pączki upiec po pracy. Zajęło mi to godzinę z minutami. To naprawdę szybkie pączki z twarogiem.
Lukier, cukier puder, trochę przypraw i skórki z cytrusów. Gotowe.
Do smażenia tym razem nie smalec, a olej słonecznikowy.
Na początku ciasto wyda Wam się ciężkie do rozwałkowania, ale sekretem będzie tu olej. Wysmarujcie ręce, blat lub pergamin, wówczas ciasto łatwo się Wam podda.
Z przepisu zrobiłam 15 pączków z dziurką i 10 mini pączków. 



 



Składniki:
500 g twarogu półtłustego ,
3,5 szklanki mąki (ok. 500 g),
4 żółtka, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru pudru, płaska łyżeczka sody, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%, skórka otartą z cytryny i pomarańczy, cynamon, 4 łyżki mielonych migdałów, 1-1,5 litra oleju, sok z 1 cytryny i dużo cukru pudru na lukier.



Przygotowanie 
Przygotuj głęboki rondel lub patelnię. 
Do dużej miski włóż twaróg, cukier puder i żółtka. Miksuj na gładka masę. Dodaj śmietanę, sodę i sól, ponownie wymieszaj. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę. Pod koniec zagnieć dokładnie ciasto. Na blacie rozłóż pergamin i wysmaruj go olejem.
Ciasto podzieliłam na 3 części. Do jednej dodałam połowę skórki z cytryny, do drugiej skórkę z pomarańczy i cynamon. Ostatnią wymieszałam z mielonymi migdałami ( to na mini pączki ).
Pamiętaj, oleju w rondlu musi być na tyle dużo, żeby pączki zanurzyć do połowy.



 

Pączki z dziurką
 
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm, szklanką wytnij kółko, a dziurkę w środku np. małym kieliszkiem.
Podgrzej olej w rondlu. Temperatura oleju będzie odpowiednia kiedy po zanurzeniu w nim kawałka ciasta będzie mocno skwierczało.
Pączki smaż po 2 min. z każdej strony.

Do pączków z dziurką zrób lukier:
2 szklanki cukru pudru wymieszaj z sokiem z 1 cytryny. Gdyby lukier był zbyt gesty dodaj odrobinę wrzącej wody.
Pączki cytrynowe polej lukrem i posyp skórką cytrynową.
Natomiast te pomarańczowo - cynamonowe polej lukrem, posyp skórką pomarańczy i oprósz cynamonem, najlepiej świeżo tartym.





Mini pączki

Ręce wysmaruj olejem i ulep małe kulki, nie większe niż piłka do ping-ponga :-)
Smaż na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.
Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym.
Pozostała tylko dekoracja.
Mini pączki oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.




 


Smacznego!
Maja


2 komentarze:

Kuchnia Ilony pisze...

Pysznie. Nie robiłam z twarogiem, ale teraz to z pewnością już nic nie zjem :)

Wszystko co kocham pisze...

Polecam na przyszłość :)