Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 7 stycznia 2016

Sałatka z karmelizowanym kaki, jarmużem i kozim serem...

Lubicie nowe, niecodzienne połączenia w sałatce?
Pewnie nie ma sałatki, która zasmakuje każdemu. Jeśli decydujecie się na eksperyment wybierzcie ulubione składniki. Kiedy mam więcej czasu i wolne weekendy lubię odkrywać nowe smaki i częstować wymyślną potrawą moją rodzinę.
Robię przegląd lodówki i pomysł sam się rodzi.
Jarmuż (z ogrodu) w towarzystwie słodkiego, karmelizowanego kaki, z dodatkiem egzotycznych owoców i koziego sera to naprawdę smaczne połączenie.
Do tego tradycyjny winegret.
Na koniec płatki nagietka... oczywiście można pominąć.
My mamy to szczęście, że w naszym ogródku nagietki nadal kwitną, mimo połowy grudnia...
Zimowa sałatka w kolorach lata.





 Składniki:

kilka liści jarmużu (w/g potrzeb), 1 owoc kaki, 1 mandarynka,  
150 g koziego sera, 4 łyżki pestek granatu,
1 łyżka cukru, 1 łyżka masła

sos
4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól morska, pieprz świeżo mielony





Przygotowanie
Kaki obierz, przekrój na pół i pokrój w grube plastry.
Na patelnię wsyp cukier, podgrzej, kiedy zacznie się topić dodaj masło.
Plastry kaki połóż na karmelu i  karmelizuj ok. 2 minuty z każdej strony.
Mandarynkę obierz że skóry i błon. 
Umyte liście jarmużu porwij palcami na kawałki, ułóż na półmisku, na wierzch połóż karmelizowane kaki, cząstki mandarynek, na wierzch pokrusz kozi ser i posyp pestkami granatu. 

sos
Do słoiczka wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj przyprawy, zakręć i wymieszaj potrząsając.
Polej sosem sałatkę.
Sałatkę możesz ozdobić płatkami nagietka.




Smacznego! 
Maja


Brak komentarzy: