Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 20 października 2015

Placki z cukinii i jarmużu z bazylią ...

Cukinia, szczególne w sezonie, często gości na naszym stole. Zapiekanki, zupy, gulasze, placki, muffiny
lub czekoladowe ciasto. Używamy ją do wszystkiego.

Placki z cukinii robię często, bo to szybkie i łatwe danie.
Zanim patelnia się dobrze nagrzeje cukinia jest starta i gotowa do smażenia.
Dzięki temu, że w przydomowym ogródku mamy teraz  jarmuż, mogłam moje ulubione placki wzbogacić dodatkowym smakiem i sporą porcją witamin.
Krótko smażone, z małą ilością mąki, idealne na gorąco, ale również jadalne na zimno.
Możecie zjeść w towarzystwie sałaty lub ulubionego sosu czy dipu.
Ja uwielbiam je prosto z patelni.








Składniki:
1 młoda cukinia, kilka liści jarmużu,
 garść świeżej bazylii, 1 jajko lub 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego,
 2-3 łyżki mąki, sól, oliwa do smażenia


Przygotowanie
Cukinię zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, odciśnij  z niej wodę. Dodaj posiekany jarmuż, posiekane liście bazylii i resztę składników. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z sałatą lub dipem.



Smacznego!
Maja




2 komentarze:

KK pisze...

Pyyyysznie!

Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

Iga z Dietmap pisze...

Widzę, że od kilku postów króluje jarmuż :) Placki z cukinii zawsze na plus, fajnie, że tym razem są z dodatkiem :) Ja do środka zamiast mąki dodaje ryżu, który fajnie zagęszcza całe ciasto :)