lub czekoladowe ciasto. Używamy ją do wszystkiego.
Placki z cukinii robię często, bo to szybkie i łatwe danie.
Zanim patelnia się dobrze nagrzeje cukinia jest starta i gotowa do smażenia.
Dzięki temu, że w przydomowym ogródku mamy teraz jarmuż, mogłam moje ulubione placki wzbogacić dodatkowym smakiem i sporą porcją witamin.
Krótko smażone, z małą ilością mąki, idealne na gorąco, ale również jadalne na zimno.
Możecie zjeść w towarzystwie sałaty lub ulubionego sosu czy dipu.
Ja uwielbiam je prosto z patelni.
Składniki:
1 młoda cukinia, kilka liści jarmużu,
garść świeżej bazylii, 1 jajko lub 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego,
2-3 łyżki mąki, sól, oliwa do smażenia
garść świeżej bazylii, 1 jajko lub 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego,
2-3 łyżki mąki, sól, oliwa do smażenia
Cukinię zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, odciśnij z niej wodę. Dodaj posiekany jarmuż, posiekane liście bazylii i resztę składników. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z sałatą lub dipem.
Smacznego!
Maja
2 komentarze:
Pyyyysznie!
Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com
Widzę, że od kilku postów króluje jarmuż :) Placki z cukinii zawsze na plus, fajnie, że tym razem są z dodatkiem :) Ja do środka zamiast mąki dodaje ryżu, który fajnie zagęszcza całe ciasto :)
Prześlij komentarz