Żurawina błotna (nie zawsze dostępna na straganie, gdzie sprzedawana w większości jest hodowlana) występuje w niewielu już miejscach w Polsce. Ja mam to szczęście, że dostałam od znajomego dwa kilo takiej dziko rosnącej, zbieranej na bagnach.
Żurawinę zawszę robię z gruszką, jednak tym razem zmieniłam przepis. Kiedy szykowałam się
do przetworzenia żurawiny, na gazie obok gotował się dżem brzoskwiniowy z
wanilią. Pomyślałam żeby to połączyć. I tak powstał mój przepis.
Żurawina z brzoskwinią i odrobiną wanilii cudownie podkreśli smak potraw, np. z delikatnego mięsa kurczaka, indyka czy bardziej aromatycznej kaczki. Jeśli jednak dodacie więcej cukru, konfitura będzie idealna do naleśników, placków lub gofrów.
Żurawina z brzoskwinią i odrobiną wanilii cudownie podkreśli smak potraw, np. z delikatnego mięsa kurczaka, indyka czy bardziej aromatycznej kaczki. Jeśli jednak dodacie więcej cukru, konfitura będzie idealna do naleśników, placków lub gofrów.
Składniki: 1 kg błotnej żurawiny, 3 brzoskwinie (najlepiej krajowe),
0,3-1 kg cukru, laska wanilii
Przygotowanie
Żurawinę opłucz na sicie, przebierz i usuń zepsute owoce. Brzoskwinie natnij, sparz i obierz. Usuń pestkę i pokrój w drobną kostkę. Owoce włóż do garnka razem z rozcięta wzdłuż laską wanilii. Wlej kilka łyżek wody, tylko po to aby żurawina się nie przypaliła. Wstaw na wolny ogień. Kiedy żurawina zacznie pękać, dodaj cukier i gotuj ok. 10-15 minut do momentu aż owoce się rozgotują, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolej odrobinę wody jeśli konfitura wyda Ci się za gęsta.
Gorący dżem nakładaj do suchych, wyparzonych słoików, zakręć dokładnie i postaw do góry dnem na 5 minut. Ja do słoików wkładam jeszcze obraną brzoskwinię pokrojoną w ćwiartki lub ósemki.
Żurawinę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz