Łączna liczba wyświetleń

środa, 4 września 2013

Cukinia nadziewana kurkami i kasza gryczaną...


Nadziewane cukinie to jedno z najprostszych dań. Możliwości jest naprawdę wiele i jeśli znudziła Wam się cukinia nadziewana mięsem, bądź mięsa nie jadacie to mam dla Was zdrową alternatywę. Cukinia nadziewana kasza gryczaną i kurkami z dużą dawką świeżego tymianku. Pyszna będzie pod przykrywką z koziego sera lub oscypka...
My zajadaliśmy się nią już kilka razy. Bardzo pożywna i przede wszystkim zdrowa potrawa.







Składniki:    2 średnie cukinie, 250 g oczyszczonych kurek,
                  100 g kaszy gryczanej (najlepiej nie palonej), 
                  1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, kozi ser lub oscypek,
                  oliwa, pęczek świeżego tymianku, sól, czarny pieprz

Przygotowanie
Ugotuj kaszę gryczaną. Umyj cukinię, przekrój wzdłuż i nożem lub łyżką wydrąż. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj oczyszczone kurki (większe pokrój), miąższ z cukinii i dużą dawkę świeżego tymianku. Duś przez chwilę farsz, przypraw solą i pieprzem. Gotowy farsz wymieszaj z kasza gryczaną i nadziej cukinie. Ułóż w formie wysmarowanej odrobiną oliwy. Na wierzch pokrusz kozi ser lub połóż plastry oscypka bądź mozzarelli. Przypraw świeżym tymiankiem. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.


Smacznego ! 
Maja 



2 komentarze:

Diana Marzejon pisze...

Ja też robię cukinie nadziewaną, ale mięskiem ... Twój przepis wydaje się być przepyszny !!!

Anonimowy pisze...

Ja też zawsze nadziewałam mięsem, ale teraz chciałam skombinować coś nowego :)
I pomyśleć, że kiedyś nie znosiłam kaszy gryczanej...