Mało profesjonalnie, ale nie zawsze mam możliwość ze względu na czas zrobić zdjęcia tego co gotuję. A jednak są smaki, którymi muszę się z Wami podzielić więc focę czasem telefonem.
Znów Clafoutis tym razem ze smakiem kokosowym i śliwkami, proste i naprawdę warte spróbowania.
To deser, który można zrobić w każdej chwili pamiętajcie żeby mieć zawsze w lodówce śmietankę 30%, mleko i jajka no i jakiś owoc... 10 minut przygotowania + 35 pieczenia i niebo...
Składniki: 200 ml śmietanki 30%, 3 jajka, 3/4 szklanki mąki,
200 ml mleka, 1/4 szklanki brązowego lub białego cukru,
1 kieliszek mocnej nalewki śliwkowej (można pominąć),
100 g wiórków kokosowych, 300 g śliwek (np. węgierki),
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Nagrzej
piekarnik do 180 C. Umyj owoce, przekrój na pół i wyjmij pestki. Płaską
formę o pojemności ok. 1 litra wysmaruj masłem. Ułóż w formie
śliwki śliwki przecięciem do góry. Skrop owoce połową alkoholu,
posyp łyżką brązowego cukru i wiórkami kokosowymi (trochę wiórków zostaw do posypania po upieczeniu). Całe jajka wbij do naczynia i roztrzep na puszysta masę. Dodaj kremówkę, mleko, cukier, mąkę i wymieszaj. Na koniec dolej resztę alkoholu. Gotowym ciastem zalej owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. Ciasto powinno mieć lekko budyniowata konsystencję. Po upieczeniu, gorące ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp wiórkami. Podawaj na ciepło lub na zimno.
posyp łyżką brązowego cukru i wiórkami kokosowymi (trochę wiórków zostaw do posypania po upieczeniu). Całe jajka wbij do naczynia i roztrzep na puszysta masę. Dodaj kremówkę, mleko, cukier, mąkę i wymieszaj. Na koniec dolej resztę alkoholu. Gotowym ciastem zalej owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. Ciasto powinno mieć lekko budyniowata konsystencję. Po upieczeniu, gorące ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp wiórkami. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz