Łączna liczba wyświetleń

piątek, 9 sierpnia 2013

Sernik na zimno z aromatem czarnej porzeczki i nutą limonki...


Jeden przepis i dwie możliwości. Lody lub sernik na zimno.
Czarna porzeczka... Aromatyczna, pełna witamin, nie zawsze lubiana... W tej wersji pokocha ją każdy. Miałam zabrać się za robienie dżemu, ale potrzeba deseru zwyciężyła. I jak zwykle nie obmyślając przepisu tylko korzystając z tego co w lodówce stworzyłam coś przepysznego. Bardzo słodki, porzeczkowy deser z nutą limonki... musicie spróbować

                 






Składniki:   250 g czarnych porzeczek, 250 g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 30-36%,
                  2 duże łyżki żelatyny, 100 g cukru pudru, 1 limonka,
                  150 g ciasteczek owsianych lub maślanych, 60 g masła

Przygotowanie
Ciastka pokrusz, nie zostawiając grudek. Ja wkładam do grubego worka foliowego i wyżywam się wałkiem do ciasta. Proszek z ciastek wymieszaj ze stopionym masłem. Wybraną formę wyłóż pergaminem do pieczenia, masą z ciastek wyklej dno mocno dociskając. Włóż do lodówki żeby się schłodziła.
Umyj porzeczki, usuń szypułki. W małym rondelku podgrzewaj czarną porzeczkę, tylko do momentu aż owoce popękają. Nie dodawaj wody. Kiedy owoce się otworzą, przetrzyj je przez sitko żeby pozbyć się skórek i pestek. Odstaw do ostygnięcia.
Z umytej i osuszonej limonki zetrzyj skórkę. Z połowy wyciśnij sok. Skórkę i sok dodaj do musu z porzeczek. Serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając wlewaj małym strumieniem mus z porzeczek i limonki. Kiedy składniki się połączą posmakuj, jeśli stwierdzisz, że deser jest mało słodki dosyp cukier puder. W rondelku namocz żelatynę w 50 ml zimnej wody. Po 10 minutach podgrzewaj żelatynę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Czekając, aż żelatyna wystygnie ubij mocno schłodzoną śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Ubitą śmietanę połącz delikatnie z masą owocową. Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek. Deser wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc!



Jeśli Wam zostanie lub zrobicie więcej masy sernikowej, możecie ją z powodzeniem wykorzystać na...
...LODY  






Smacznego !
Maja


Brak komentarzy: