Ostatnio odkrywam że z naszego rodzimego twarogu wychodzą pyszne knedle czy placki. To naprawdę produkt z którego można zrobić dosłownie wszystko. W naszym domu twaróg zawsze jest lodówce. Do naleśników, sałatek, past, zapiekanek, knedli, klusek... lub jako dodatek do zup.
Dziś do głowy przyszedł mi nowy pomysł
na pyszne i pożywne śniadanie:
Delikatne placki w złotym kolorze z aromatem moreli i wanilii...♥
Składniki: 20 dag tłustego lub półtłustego twarogu, 1 jajko,
15 dag mąki kukurydzianej, 2 łyżki cukru pudru,
ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy,
kilka dojrzałych moreli, cukier puder do posypania, olej
Przygotowanie
Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg cukier puder i ziarenka wanilii. Wymieszaj. Nie przerywając mieszania dosypuj mąkę kukurydzianą. Umyte i osuszone morele pokrój na kawałki i dodaj do ciasta. Ciasto nakładaj na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor z obu stron.
Przed podaniem placki posyp cukrem pudrem.
Placki można podać na śniadanie lub jako podwieczorek z kulką lodów, bita śmietaną lub serkiem mascarpone...♥
W tym przepisie możecie również wykorzystać włoską ricottę, placki będą delikatniejsze i bardziej śmietankowe.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz