Łączna liczba wyświetleń

sobota, 31 sierpnia 2013

Clafoutis z morelami, migdałami i śliwowicą...

Deser który, znika w mgnieniu oka kiedy jest jeszcze gorący, rzadko zostaje coś na potem mimo iż na zimno też jest pyszny. Francuski deser o wyjątkowej konsystencji i smaku, który robi się bardzo łatwo i szybko.
Dziś przepis na Clafoutis z morelami lub żółtymi renklodami, płatkami migdałowymi i domową śliwowicą.






Składniki:   3/4  szklanki mąki, 3 jajka, 
                  3/4 szklanki kremówki 36%, 3/4 szklanki mleka,
                  1/4 szklanki brązowego cukru, 5 moreli lub żółtych renklod, 
                  25 ml śliwowicy, garść płatków migdałowych, 
                  cukier puder do posypania

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 C. Umyj owoce, przekrój na pół i wyjmij pestki. Płaską formę o pojemności ok. 1-1,5 litra wysmaruj masłem. Ułóż w formie morele lub śliwki przecięciem do góry. Skrop owoce połową  śliwowicy i posyp łyżką brązowego cukru i płatkami migdałowymi. Całe jajka wbij do naczynia i roztrzep na puszysta masę. Dodaj kremówkę, mleko, cukier, mąkę i wymieszaj. Na koniec dolej resztę śliwowicy. Gotowym ciastem zalej owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu, gorące ciasto oprósz cukrem pudrem. Podawaj na ciepło, najlepiej z lodami lub na zimno.


Smacznego !
Maja ♥