Sezon truskawkowy nie może obejść się bez knedli... Choć zawsze będę wspominać
Mamine knedle ze śliwkami, to odkąd robię je sama te z truskawkami czy morelami
wygrywają. W tym przepisie dodałam do ciasta twaróg, wyjątkowy aromat
wanilii i prażonych migdałów...
Zapraszam na rozkoszne knedle... zasmakują każdemu ♥
Składniki: 300 g ziemniaków, 250 g twarogu, 1 szklanka mąki pszennej typ 550 (luksusowa),
1 jajko, sól, truskawki, 150 g płatków migdałowych,
laska wanilii, 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie
Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach. Połowę laski wanilii przetnij wzdłuż i wydłub ziarenka. Utrzyj cukier, najlepiej w moździerzu, razem z ziarenkami wanilii.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz. Do ziemniaków dodaj twaróg, jajko, mąkę, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Powinno wyjść lekko elastyczne miękkie i delikatne.
Z ciasta uformuj wałek. Umyj truskawki, wymieszaj je ze zrobionym cukrem waniliowym. Z wałka ciasta odkrawaj kawałki, formując z nich w dłoni placuszki. Na każdy placuszek połóż obtoczoną w cukrze truskawkę. Sklej brzegi i uformuj równą kulkę. Połóż na oprószonym mąką blacie lub tacy.
Kiedy knedle będą gotowe wstaw duży garnek z woda na gaz. Kiedy woda będzie wrzała, wrzucaj pojedynczo knedle. Od momentu wypłynięcia gotuj 2-4 minuty.
W czasie gotowania knedli, na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Gotowe knedle podaj posypane pozostałym cukrem z wanilią i płatkami migdałów.
Możesz polać knedle jogurtem lub śmietaną.
Smacznego !
Maja ♥
3 komentarze:
Jejku jak pychotka !!!!!!!
Zapewniam, że tak! :)
Prześlij komentarz