Żurawina... kwaśny, a nawet gorzkawy smak, który nie każdemu przypada do gustu. Jednak żurawina w spiżarni jest niezastąpiona, posiada dużą ilość witamin i antyoksydantów. Najwięcej chyba spożywa się jej w krajach skandynawskich.
Używana jest do potraw słodkich i wytrawnych. Przygotowana w domu może mieć poziom słodyczy zgodny z Waszym gustem lub przeznaczeniem. Do mięsa, pasztetów, serów... i deserów.
Nadmienię, że konfiturę żurawinową można używać nawet do tortów.
Te gotowe, sklepowe żurawiny zupełnie mi nie smakują... są dla mnie za słodkie lub mało aromatyczne, może nie trafiłam po prostu na dobrą. Moja Mama z kolei kupuje i spożywa jej dużo.
Kupiłam więc świeżą żurawinę (jest dostępna na targu w październiku) i zrobiłam po swojemu, z mała ilością cukru i dosładzając gruszką, będzie idealna do mięsa i serów. Aromat jest niezwykły ... ♥
I mamie też bardziej zasmakowała moja, domowa...
Składniki: 500 g świeżej żurawiny, 2 twarde gruszki (np. konferencja lub lukasówka),
150-300 g cukru
Przygotowanie
Żurawinę opłukaj na sicie, przebierz i usuń zepsute owoce. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój drobno w kostkę. Owoce włóż do garnka, wlej nie wielką ilość wody, tylko po to żeby żurawina się nie przypaliła. Wstaw na wolny ogień. Kiedy żurawina zacznie pękać, dodaj cukier i gotuj ok. 10-15 minut do momentu aż owoce się rozgotują, cały czas mieszając. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Gorący dżem nakładaj do suchych, wyparzonych słoików, zakręć dokładnie i postaw do góry dnem na 5 minut.
Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Tak przygotowana jest świetnym dodatkiem do mięs, pasztetów i serów, można ją również jeść na kanapce z razowego chleba np. z twarogiem.
Smacznego !
Używana jest do potraw słodkich i wytrawnych. Przygotowana w domu może mieć poziom słodyczy zgodny z Waszym gustem lub przeznaczeniem. Do mięsa, pasztetów, serów... i deserów.
Nadmienię, że konfiturę żurawinową można używać nawet do tortów.
Te gotowe, sklepowe żurawiny zupełnie mi nie smakują... są dla mnie za słodkie lub mało aromatyczne, może nie trafiłam po prostu na dobrą. Moja Mama z kolei kupuje i spożywa jej dużo.
Kupiłam więc świeżą żurawinę (jest dostępna na targu w październiku) i zrobiłam po swojemu, z mała ilością cukru i dosładzając gruszką, będzie idealna do mięsa i serów. Aromat jest niezwykły ... ♥
I mamie też bardziej zasmakowała moja, domowa...
Składniki: 500 g świeżej żurawiny, 2 twarde gruszki (np. konferencja lub lukasówka),
150-300 g cukru
Przygotowanie
Żurawinę opłukaj na sicie, przebierz i usuń zepsute owoce. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój drobno w kostkę. Owoce włóż do garnka, wlej nie wielką ilość wody, tylko po to żeby żurawina się nie przypaliła. Wstaw na wolny ogień. Kiedy żurawina zacznie pękać, dodaj cukier i gotuj ok. 10-15 minut do momentu aż owoce się rozgotują, cały czas mieszając. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Gorący dżem nakładaj do suchych, wyparzonych słoików, zakręć dokładnie i postaw do góry dnem na 5 minut.
Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Tak przygotowana jest świetnym dodatkiem do mięs, pasztetów i serów, można ją również jeść na kanapce z razowego chleba np. z twarogiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz