Łączna liczba wyświetleń

środa, 1 lipca 2015

Galaretka z kwiatów czarnego bzu...

Kwiaty czarnego bzu, od lat dodaję do innych przetworów.
Dżem z truskawek, rabarbaru czy poziomek, dzięki tym kwiatom zyskuje niesamowity aromat.
Syropu zrobiłam kilkadziesiąt butelek, żeby mieć zapas na całą zimę. Koktajle, lody, lemoniady będą często nim doprawiane. Czasem użyję go na przeziębienie.
Czegoś jednak do pełni szczęścia brakowało w spiżarni. Galaretka z kwiatów czarnego bzu ? Tak!
Złocista, gęsta, jak najlepszy miód z pasieki. Posłuży do nadziania muffin, przełożenia tortu lub do naleśników. Prawdziwe słońce zamknięte w słoiku, z drobnymi, białymi kwiatkami, nie tylko smakuje cudownie, ale też pięknie wygląda.
Galaretka nie ma takiej konsystencji jak ta z jabłek czy porzeczek, ale jej  gęstość można poprawić sokiem z cytryny. Ja jednak nie chciałam, żeby zbyt duża ilość kwaśnego soku popsuła smak kwiatów.








Składniki:
40 baldachimów kwiatów czarnego bzu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki wody,  
2 cytryny ekologiczne (niewoskowane), 10 baldachimów kwiatów w dniu gotowania






Przygotowanie
Kwiaty czarnego bzu zbierz w miejscu oddalonym od ulicy, wolne od zanieczyszczeń, całkowicie
rozwinięte i niezwiędnięte.
Najlepiej zbierać je w suchy, słoneczny dzień przed południem, ale nie trzeba sztywno się tego trzymać.
Zrywaj delikatnie, starając się nie gubić pyłków.
Pamiętaj, że zebrane kwiaty trzeba zużyć w jak najkrótszym czasie od zbioru. Przed użyciem ułóż je na białym pergaminie lub ściereczce, żeby małe owady z kwiatów się wyprowadziły. Na pierwszy rzut oka nikt w nich nie mieszka, ale po przyniesieniu do domu okazuje się, że lokatorzy jednak są.
Z baldachimów obetnij tylko kwiaty, pozbywając się jak największej ilości zielonych łodyg.
Kwiaty wsyp do dużego słoja.
Z cukru i wody ugotuj syrop, wystudź do 40 C i zalej nim kwiaty.
Kiedy syrop będzie zimny dodaj plastry 1 cytryny i wstaw do lodówki na 2-3 dni.  Kilka razy dziennie potrząsaj słoikiem, żeby wymieszać składniki.
Po upływie tego czasu, należy syrop przecedzić. Użyj do tego gazy lub bawełnianej ściereczki.
Poczekaj, aż cały syrop ścieknie do naczynia, po czym delikatnie wyciśnij pozostały sok z kwiatów.
Syrop gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, często mieszając. Podczas gotowania sprawdzaj gęstość, wylewając odrobinę galaretki na zimny talerz. Kiedy gęstość będzie zadowalająca, pod koniec gotowania dodaj sok z 1 cytryny i  kwiaty zebrane w tym dniu, zagotuj i przelej galaretkę do wyparzonych wcześniej słoików.
Słoiki zakręć mocno i postaw na 5 minut do góry dnem. Odwróć je i po wystudzeniu schowaj w spiżarni.






Smacznego !
Maja



1 komentarz:

Kuchnia Ilony pisze...

Zawsze mnie ciekawiły takie galaretki.