MAJ...♥
Wyobrażam sobie, że moje imię pochodzi od nazwy najpiękniejszego miesiąca w roku...
...chociaż pewnie bliżej mi do ''Pszczółki Mai''.
Muszę dopytać się Mamy jak było naprawdę, póki co stawiam na ten miesiąc, choć urodziłam się we wrześniu.
Za co kochamy MAJ ?! Za kwiaty, za zapach, za sezonowe produkty, jedne z najlepszych, jedne z pierwszych...
Ukwiecone drzewa, pierwsze pikniki, wystawianie buzi do słońca, kolory...
Chociaż do pełnego lata jeszcze kawałek, to kochamy maj najbardziej, bo jest jego początkiem...
Szparagi, rabarbar, pierwsze truskawki, botwinka, młoda kapusta i marchewki, rzodkiewka, domowe ogórki małosolne, pierwszy chłodnik, konwalie, niezapominajki, bez lilak, kasztany kwitnące... listy potraw nie dam rady wymienić.
Zapraszam Was za to na ciasto. Ciasto Majowe.
Placek z ricotty jest prosty do zrobienia, a przy tym przepyszny. Można na wierzch ułożyć truskawki, rabarbar lub inne owoce i zapiec albo potraktować jak biszkopt i przełożyć kremem.
Tak właśnie zrobiłam.
Składniki:
ciasto
240 g mąki ( ok. 2 szklanki), 10 dag masła, 250 g serka ricotta,
1/2 szklanki cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, skórka z 1 limonki
krem
250 g serka mascarpone, 4 łyżki śmietanki słodkiej, 1 łyżka cukru pudru,
truskawki
tortownica 20-22 cm, pergamin
Przygotowanie
ciasto
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawaj po 1 żółtku.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawaj po 1 żółtku.
Połącz masę z serkiem ricotta, dodaj skórkę z limonki. Dodaj przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i wymieszaj ciasto.
Z pozostałych białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
Formę na ciasto wyłóż pergaminem lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Wyłóż ciasto do formy.
Piecz ok. 35-40 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 C (do suchego patyczka).
Jeśli w środku ciasto będzie surowe, a góra zbyt
szybko będzie się rumienić przykryj placek pergaminem.
Placek wystudź na kratce. Kiedy wystygnie całkowicie przekrój na pół.
Krem
Serek mascarpone ubij z dodatkiem śmietany i cukru pudru.
Przełóż ciasto połową kremu, na wierzch nałóż drugą część i ułóż mnóstwo aromatycznych truskawek na wierzch.
Smacznego !
Maja ♥
3 komentarze:
Mmmm...ale smakowicie wygląda!:) Truskawki i krem z serka mascarpone to musi być przepyszne! Jak tylko truskawki pojawią się w moim ogrodzie to ciasto będzie nr.1 do zrobienia:) póki co drożdżówka z rabarbarem siedzi w piekarniku:) pozdrawiam!
Wygląda niesmowicie i te Twoje zdjęcia apetyczne. Maju tak się cieszę, że blogujesz :) Bo tu zawsze tak smacznie i inspirująco.
Ściskam
Cudne cicho, fantastycznie wygląda z tą górą truskawek :)
Prześlij komentarz