Łączna liczba wyświetleń

piątek, 3 kwietnia 2015

DIY z kuchni: Sadzonki w skorupkach jajek...


Większość z Was wie, że brak ogrodu, tarasu nie stanowi już przeszkody w uprawie własnych ziół, pomidorków czy nawet papryki. W naszym domu na wiosnę wszystkie parapety zastawione są słoiczkami, puszkami, kubeczkami, skrzynkami i czym tylko się da. Nigdy nie zapomnę jak Dziadek w osobnym pokoju w mieszkaniu miał hodowlę sadzonek, które później trafiały do szklarni, a stamtąd pod folię lub do gruntu.
Dziadek z zamiłowania był ogrodnikiem, więc jako dziecko, odwiedzając dom rodzinny Mamy, mogłam przyglądać się tej pasji. To jedne z najmilszych wspomnień dzieciństwa.
Co roku sadzę zioła i inne przydatne w kuchni rośliny.
W tym roku, wykorzystując śmieci z kuchni zrobiłam sadzonki w skorupkach od jajek. Dzięki temu mam poczucie, że nic się nie marnuje, a rośliny mają naturalne podłoże.
Pamiętam, że Dziadek zbierał zawsze skorupki jajek do użyźniania ziemi.







Jeśli jednak sadzonki macie w kubeczkach, które nie wyglądają zbyt ładnie lub każdy jest inny, owińcie je np. gazetą i konopnym sznurkiem. Możecie tez użyć do tego skrawków tapety lub innych papierów.

Moim kolejnym, ulubionym sposobem na rośliny w domu jest wykorzystanie różnych filiżanek do ich sadzenia.
Wszystkie pomysły możecie z powodzeniem wykorzystać także do ozdoby stołu Wielkanocnego.
Będą pięknym uzupełnieniem Wielkanocnych potraw.
 


Maja

1 komentarz:

Agata Fogtman pisze...

Ciekawy pomysł z tymi skorupkami c;