Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kolorowych mazurków… A może skusicie się na coś równie kolorowego w wersji słonej?!
Prawdziwie wiosenna tarta z rzodkiewką i jajkiem, za sprawą szpinaku, zielona jak młoda trawa.
Składniki:
Ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, ¼ łyżeczki soli, 2-3 łyżki lodowatej wody
Farsz: 500 g świeżego szpinaku lub 800 g mrożonego, 200 g twarogu półtłustego,
4-6 ugotowanych na twardo jaj, pęczek rzodkiewki, sól, czarny pieprz,
Przygotowanie
Mąkę
przesiej na stolnicę. Posiekaj z zimnym masłem i żółtkiem, dodaj sól.
Połącz ze sobą składniki, dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto.
Włóż do lodówki na 30 minut.
Szpinak świeży lub mrożony duś chwilę na patelni z dodatkiem oliwy lub masła.
Twaróg rozdrób dokładnie widelcem, wymieszaj ze szpinakiem i przypraw solą oraz czarnym pieprzem.
Jaja ugotowane na twardo przekrój na połówki. Rzodkiewki umyj i również przekrój na połowę.
Nagrzej piekarnik do 190°C.
Ciasto Wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyklej nim formę wcześniej nasmarowaną masłem i oprószona mąką.
Na
ciasto połóż pergamin i wysyp suchą fasolą, żeby nie podnosiło się do
góry podczas pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Podpieczony
spód napełnij zielonym farszem, na wierzchu ułóż połówki jajek i
rzodkiewek w dowolny wzór. Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz
ok. 30-35 minut.
Gotową tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej posypaną młodym szczypiorkiem.
Smacznego!
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz