Pascha. Tradycyjna potrawa Wielkanocna zza wschodniej granicy Polski.
Z twarogu, mleka lub śmietany. Często suto wypełniona bakaliami.
Moja
jest minimalistyczna. Taka, w której czujemy smak dobrego, rodzimego
twarogu, wiejskich jaj, śmietankowego masła... Postarajcie się o naprawdę dobrej jakości produkty, inaczej pascha nie będzie tak pyszna. Teraz, na powrót mamy dostęp do naturalnych, tradycyjnych wyrobów, które może my kupić na różnego rodzaju targach, bazarach czy w sklepach ze zdrową lub lokalną żywnością. Warto pokusić się o znalezienie w swoim mieście takich produktów.
Dodatkiem jest tu tylko wanilia, która wszystko podkreśla.
Dodatkiem jest tu tylko wanilia, która wszystko podkreśla.
Składniki:
800 g dobrego twarogu, 8 żółtek, 2 szklanki cukru,
200 g najlepszego masła, ¼ łyżeczki soli, 1 laska wanilii
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć ‘’pokojową’’ temperaturę.
Twaróg przetrzyj przez sito lub zmiel w maszynce.
Żółtka ucieraj z cukrem do uzyskania białego koloru, dodaj masło.
Nie przerywając ucierania dodaj ziarenka wanilii, sól i twaróg, uzyskaj jednolitą masę.
Przygotuj
Jedna dużą lub dwie mniejsze foremki gliniane (donice) lub plastikowe
wiaderka z dziurką. Paschę można też zrobić w durszlaku.
Formę należy wyłożyć czystą gazą lub ściereczką, może być zwilżona wodą i wyciśnięta.
Do foremek włóż masę, przykryj talerzykiem i obciąż np. kamieniem.
Formę postaw na większym naczyniu, żeby pascha odsączyła się z serwatki.
Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Paschę należy delikatnie wyjąć, ułożyć na talerzu, zdjąć gazę i udekorować.
Smacznego!
Maja
1 komentarz:
Też przymierzam się do zrobienia paschy! Świetny przepis :)
Prześlij komentarz