Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 31 marca 2014

Marcepanowy sernik z mango i limonką...

Sernik... ile przepisów nie zdążyłam tu wrzucić... Ciągle wymyślam nowe smaki, a potem już do poprzednich nie wracam...
Ten też fotografowany na szybko, więc zdjęcie dla mnie niezadowalające, ale tym smakiem muszę się z Wami podzielić. Jeśli wrócę do tego przepisu to na pewno zdjęcie podmienię.





Składniki:   750 g twarogu tłustego, 100 g masy marcepanowej, 1 dojrzałe mango, limonka,
                  4 jaja, 1/2 kostki masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
                  1/4 szklanki trzcinowego cukru pudru,
                  galaretka z mango: 1 dojrzałe mango, 2 łyżki żelatyny, 1 pomarańcza

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 C. 
Limonkę umyj, zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij z niej sok do naczynia.
Z umytego i obranego mango wykrój pestkę, a miąższ zmiksuj w blenderze razem z masą marcepanową, sokiem i skórką z limonki.
Twaróg zmiel 1-3 krotnie.* Przygotowany twaróg utrzyj mikserem wraz z cukrem pudrem, następnie dodawaj kolejno po jednym jajku, nadal miksując. Dodaj do masy mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i miąższ z mango.  
Na koniec dodaj sklarowane, ostudzone masło i dokładnie wymieszaj mikserem.
Gotową masę wyłóż na wyścieloną pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm. 
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw sernik na 10 minut w otwartym i wyłączonym piekarniku.
Kiedy sernik wystygnie zrób galaretkę z mango.
Umyj pomarańczę, przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Do małego rondelka wsyp żelatynę i zalej 50 ml wody. Odstaw na 10 minut.
Mango umyj, obierz i zmiksuj w blenderze. Następnie zmiksowany miąższ przetrzyj przez sito.
Żelatynę z  podgrzewaj, nie doprowadzając do gotowania, cały czas mieszaj. Kiedy żelatyna rozpuści się całkowicie dodaj mus mango i sok z pomarańczy i wymieszaj dokładnie.
Jeżeli galaretka będzie za będzie za gęsta podczas podgrzewania dolej odrobinę wody.
Galaretkę wylej na wierzch sernika i schłodź całość w lodówce.

* W zależności od upodobań co do konsystencji sernika, wybieracie ilość mielenia, możecie również kupić już gotowy, zmielony twaróg śmietankowy na serniki. Ja używam zwykłego, tłustego twarogu (kupowanego na kilogramy) i czasem nie mielę go w ogóle tylko rozdrabniam mikserem, wtedy sernik jest taki jaki robiły nasze babcie, zwarty i gesty. Jeśli wolicie jednak żeby był bardziej puszysty, piankowy i lekki możecie użyć już gotowego, mielonego twarogu śmietankowego.


Smacznego !
Maja 



Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze:

gin pisze...

Cudnie wygląda ta warstwa galaretki na wierzchu :)

Justine pisze...

Świetne dobranie smaków :)
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty