Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 3 marca 2014

Klopsiki jagnięce z awokado, limonką i kolendrą...


Przez kilka ostatnich tygodni w mojej kuchni królowało awokado. Próbowałam na słono, na słodko wymyślać różne przepisy. Na jakiś czas mi wystarczy...
Dziś dzielę się z Wami sądzę dosyć ciekawym połączeniem awokado, mięsa z jagnięciny i lekko orientalnych smaków kolendry i limonki.
Miałam zrobić klopsiki z fetą, ale awokado tak się do mnie uśmiechało z koszyka na parapecie, obok leżała limonka więc postanowiłam spróbować.
Klopsiki mogą być przekąską, ponieważ na zimno są bardzo smaczne, bądź daniem na obiad, podane z sałatką, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Danie, dzięki któremu na pewno zaskoczycie gości.





Składniki:   1/2 kg mielonej jagnięciny, 1 awokado, 1 pęczek świeżej kolendry,
                    1 jajko, bułka tarta razowa,
                    1 limonka, cynamon, sól, oliwa

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 C. Mięso włóż do dużej miski, dodaj jajko, sól i cynamon i wymieszaj. Limonkę umyj, sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Dodaj do mięsa razem z posiekaną kolendrą i 2-3 łyżkami bułki tartej. Wymieszaj tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Jeśli masa będzie wydawała Ci się zbyt klejąca i kotleciki nie będą dobrze się formować dodaj więcej bułki tartej. Pamiętaj jednak, zbyt dużo bułki sprawi, że klopsiki będą za twarde.
Obierz awokado, wyjmij pestkę i pokrój w dużą kostkę. Z mięsa formuj w dłoni małe placki, na środku każdego układaj kawałek awokado i formuj klopsiki. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, układaj w nim kulki mięsa. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut.
Przed pieczeniem możesz klopsiki jeszcze dodatkowo obtoczyć w razowej bułce, ale nie jest to konieczne.
Podaj z sałatką, ryżem, ziemniakami lub jako przekąskę na zimno.


Smacznego.
Maja 

2 komentarze:

Kuchnia Ilony pisze...

To ja z rodzinką na obiad się wpraszam :)

Kuchnia Ilony pisze...

To ja z rodzinką na obiad się wpraszam :)