Dziękuje wszystkim moim czytelnikom, że czasem chce się Wam do mnie zajrzeć. Nigdy nie sadziłam, że dzięki blogowi odżyje i poznam tak cudownych ludzi.
Dziękuję, że ze mnę jesteście i mam nadzieję na dłużej ...
Przepis na dziś!
Takie szybkie i pyszne coś słodkie... Z tego co było w lodówce dostępne. Kruche ciasto marcepanowe, dżem figowy, krem z mascarpone i jajek ze cytrynową skórką.
Dużo pracy nie trzeba, a smak naprawdę cudowny. Niesamowite połączenie, które wyszło jak zwykle w chwili silnej potrzeby zjedzenia czegoś OCH..! przy wykorzystaniu tego co w domowej lodówce.
90 g masła, 2 żółtka, skórka otarta z 1 limonki,
szczypta soli,
Krem: 25 dag sera ricotta, 2 jajka, 10 dag cukru pudru
skórka otarta z 1 limonki,
soku z 1/2 limonki,
słoik dżemu figowego,
Przygotowanie
Przesiej mąkę do miski i dodaj sól. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszysta masę.
Dodaj żółtka, masę marcepanową, skórkę z limonki. Do masy dodawaj po łyżce mąki i miksuj.
Kiedy dodasz całą mąkę, skończ miksować i wyrabiaj chwilę ciasto rękami. Ciasto możesz schłodzić w lodówce, ok. 30 minut. Nagrzej piekarnik do 170°C.
Formy na tartaletki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj na grube placki. Wyklej ciastem foremki i nakłuj widelcem ciasto, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia.
Przygotuj krem: Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij
sztywną pianę, dodając szczyptę soli. W drugim naczyniu utrzyj żółtka z cukrem
pudrem, dodaj skórkę startą z 1 limonki i 5 łyżek soku z limonki oraz ser ricotta.
Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z masą serową.
Na ciasto wyłóż dżem figowy, a następnie rozłóż masę z ricotty.
Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z masą serową.
Na ciasto wyłóż dżem figowy, a następnie rozłóż masę z ricotty.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30-35 minut.
Po upieczeniu wyjmij tartaletki z piekarnika i poczekaj aż
ostygną w foremkach.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz