Bakłażan... albo go kochamy albo nie. Znam takich którym nie smakuje, ale ja zawsze mam na niego ochotę.
Najbardziej lubię duszony na oliwie z czosnkiem i cebulą i bazylią. Prosto i aromatycznie.
Oczywiście z tego pięknego, błyszczącego warzywa możemy zrobić naprawdę tyle potraw, ile nam w myślach pomysłów się urodzi.
Tu dziś nadziewany. Zdrowo, z soczewicą i pomidorami. Zapiekany. Dobrze przyprawiony, delikatny i ... po prostu pyszny.
Zapraszam ♥
2 pomidory lub puszka pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
pęczek świeżej bazylii, kilka pomidorków koktajlowych,
pieprz czarny, sól, oliwa
w wersji nie wegańskiej dodatkowo: ser kozi, mozzarella, parmezan czy co kto lubi
Przygotowanie
Soczewicę opłukaj na sicie, włóż do garnka i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ i odłóż, ponieważ wykorzystasz go do farszu. Bakłażany oprósz solą i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Miąższ z bakłażana również pokrój w kostkę. Pomidory natnij, sparz i obierz ze skórki, chyba że używasz tych z puszki, wtedy tylko pokrój.
Przed przygotowaniem farszu opłukaj bakłażany z soli i osusz ręcznikiem papierowym, wysmaruj oliwą i wstaw do piekarnika na 15-20 minut, tak by zmiękły.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszkli na niej czosnek, dodaj cebulę, a następnie pokrojony miąższ bakłażana.
Kiedy bakłażan będzie podduszony dodaj pomidory, dużo posiekanej bazylii i przypraw solą i pieprzem.
Gotowy farsz wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną soczewicą.
Wyjmij ostrożnie z piekarnika wydrążone bakłażany i napełnij je farszem. Na wierzchu poukładaj pokrojone w plastry pomidorki koktajlowe. Możesz również położyć plastry sera lub posypać tartym.
Piecz ponownie ok. 20-25 minut.
Smacznego !
Maja ♥
2 komentarze:
Wygląda smacznie! :))
Obserwacja? :))
Pachnie wyśmienicie już nie mogę się doczekać, aż ich spróbuję :)
Synek będzie pierwszy raz jadł bakłażana, oby mu posmakował
Prześlij komentarz