Przepisów na knedle jest mnóstwo.
Moja babcia robiła tylko z ziemniaków i mąki, nawet nie dodawała jajek.
Na pożółkłych kartkach z przepisami, z szuflady Mamy, znalazłam też przepisy z twarogiem.
Ja chciałam jednak spróbować czegoś innego, mojego. Pomyślałam, że jogurt nadałby ciastu delikatności i nie myliłam się.
Do ciasta dodaje również mąkę ziemniaczaną co zapobiega rozpadaniu się knedli podczas gotowania.
Oczywiście co do nadzienia to najpyszniejsze knedle są z truskawkami i śliwkami (takie pamiętamy z dzieciństwa)..., ale knedle z morelami to jest dopiero poezja smaku ... ♥
Polecam Wam ten smak, ale oczywiście możecie w knedlach zakleić inne owoce, wiśnie i czereśnie (oczywiście wydrylowane), śliwki, truskawki, maliny, jagody, i tak dalej ... ♥
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 1/2 kg ziemniaków (mogą być młode),
ok. 30 dag mąki pszennej (najlepiej typ 650),
1 łyżka maki ziemniaczanej,
3 łyżki gęstego jogurtu,
1 jajko, sól,
1/2 kg moreli,
Do podania: brązowy cukier, cynamon, tłusty jogurt lub śmietana
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmiel w maszynce, przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem (ja tłukę).
W dużej misce połącz składniki na ciasto: ziemniaki, mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, 3 łyżki jogurtu, sól. Ciasto najwygodniej wyrabia się na stolnicy oprószonej mąką.
Jeśli mocno będzie kleiło się do rąk dodaj odrobinę mąki i ponownie wyrób. Ciasto powinno być miękkie i delikatne.
Morele umyj, przekrój na połówki.
Z ciasta uformuj gruby wałek. Odkrawaj kawałki ciasta i formuj z nich okrągłe placki. Na każdy placek połóż połówkę moreli zamoczoną w cukrze i sklej placek formując w dłoni kulkę.
Knedle, delikatnie i pojedynczo wkładaj do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, w zależności od grubości ciasta.Knedle podaj ze śmietaną lub jogurtem, posyp brązowym cukrem i cynamonem.
Smacznego !
2 komentarze:
Chyba musze zrobić :*
Chyba musze zrobić :*
Prześlij komentarz